3 personer kigger på pc

Selvom det aldrig er sjovt, når afkastet går i minus, behøver pensionskunderne ikke gå i panik, for der er udsigt til, at de finansielle markeder retter sig igen efter første kvartals uro, forudser investeringsdirektør i Sampension, Henrik Olejasz Larsen.

Sampension har klaret sig bedst blandt de danske pensionsselskaber i årets første 3 måneder, som generelt har budt på negative afkast på pensionsordningerne.

For en Sampension-kunde med moderat risiko og 15 år til pension er opsparingen skrumpet med -0,98 procent i 1. kvartal 2022. Dermed er Sampension det selskab i branchen, der har tabt mindst i første kvartal 2022. Det viser en opgørelse fra den uafhængige investeringsekspert Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Mens 2021 bød på høje pensionsafkast, har 2022 indtil nu været præget af uro på finansmarkederne som følge af stigende inflation, renteforhøjelser og krigen i Ukraine. Og det afspejler sig i afkastet på pensionsopsparingerne, fortæller investeringsdirektør i Sampension, Henrik Olejasz Larsen.

- Det er klart, at pensionsselskaber er sat i verden for at sikre, at kundernes pensionsopsparinger vokser. Så det er aldrig sjovt, når vi oplever kvartaler med minusser. Men når det er sagt, er vi tilfredse med, at vi i et meget svært kvartal er lykkes med at begrænse tabene for vores kunder mest af alle selskaber, siger han.

Ingen grund til panik

Hvis man kigger på udviklingen på finansmarkederne hen over kvartalet, er det værd at bemærke, at pilen peger den rigtige vej, mener Henrik Olejasz Larsen.

- Markederne faldt mest i januar, lidt mindre i februar, og i marts så vi faktisk stigninger. På den måde er 1. kvartal også en påmindelse om, at det går op og ned på finansmarkederne, og at der for pensionskunderne generelt ikke er grund til panik, når markederne falder. For de kan hurtigt rette sig igen. Og da pensionsopsparing typisk er langsigtet investering, betyder det, at opsparingen på længere sigt ikke vil være påvirket af kortvarig uro, siger investeringsdirektøren.

Henrik Olejasz Larsen henviser til, at en kunde i Sampension med moderat risiko og 15 år til pension har fået et afkast på 13,2 procent alene det seneste år og et årligt afkast på i gennemsnit 8,2 procent de sidste 5 år.