Aldi taber sag mod HK Handel. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Aldi taber sag mod HK Handel for at have udnyttet mellemledere. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Det er med gru, at Mia Søndergaard Larsen husker tilbage på den dag, hun satte sine ben for første gang i Aldi-butikken i Marielyst på Falster. Det var nemlig starten på et forløb, der både kostede hende en stress-sygemelding og al den arbejdslyst, hun havde tilbage. 

Hun havde ellers tidligere arbejdet som souschef i en anden Aldi, men efter sygdom i forbindelse med barsel fik hun besked på, at hun nu skulle forflyttes til Marielyst. Med sig fik hun en ny kontrakt i hånden, hvor særligt en ting sprang hende i øjnene. Arbejdstiden var ikke længere 37 timer, men i stedet 42 timer om ugen.

- Jeg tænkte, at det ikke kunne være rigtigt. At jeg både skulle forflyttes og samtidig arbejde ekstra uden at få en højere løn eller andre tillæg. Men da jeg klagede, fik jeg at vide, at jeg skulle føle mig heldig, for andre havde oplevet at blive sat ned i løn, selvom deres timetal var steget, fortæller hun.

I strid med overenskomsten

Det var hovedrystende opførsel, mente hun dengang. Men nu har hun også den faglige voldgifts ord på, at det også var i strid med overenskomsten. 

På vegne af Mia Søndergaard Larsen og fire andre medlemmer fra Aldi rejste HK Handel i 2021 en sag mod supermarkedskæden for systematisk at pålægge deres mellemledere overarbejde, selvom den normale arbejdstid er 37 timer.

Afgørelsen betyder, at Aldi og andre supermarkedskæder under butiksoverenskomsten fremover ikke må planlægge overarbejde for mellemledere systematisk. I stedet skal overarbejde begrænses mest muligt fremadrettet.

Og det er Mia Søndergaard Larsen i særdeleshed glad for.

- Jeg synes ikke, at det var ok dengang, men jeg er meget tilfreds med, at det nu står endeligt fast, at de ikke længere må omgå overenskomsten på den måde. Min veninde arbejder som souschef i en anden Aldi, og jeg er bare glad for, at hun ikke skal udsættes for det samme som mig, siger Mia Søndergaard Larsen.

Gik ned med stress

Hun taler af erfaring. Det konstante overarbejde, som hun blev pålagt for et år siden, tog hårdt på hende. Så hårdt at hun til sidst ikke kunne se, hvordan hun kunne fortsætte med at arbejde i Aldi.

- Jeg kunne ikke overskue mere til sidst. Jeg var lige kommet tilbage fra barsel, og så skulle jeg lige pludselig arbejde i en Aldi, der var tre gange så stor. Så jeg havde slet ikke tid til at blive oplært, for der var bare brug for mig hele tiden, siger hun og tilføjer:

- Samtidig stod jeg med alt ansvaret, hvis der var sygdom i teamet. Jeg er godt klar over, at det også er en del af chefrollen, men det var mine overordnede, der burde have hovedansvaret. Det betød også, at jeg tit gik med ondt i maven af frygt for, at der skulle komme en sygemelding. 

Til sidst blev det så voldsomt, at Mia Søndergaard Larsen måtte ringe til chefen for at sygemelde sig med stress. Det var en beslutning, der var svær at træffe, men når hun kigger tilbage på forløbet, fortryder hun ikke et sekund.

Udnyttelse skal stoppes

I dag arbejder hun ikke længere i butik, men er ansat i maskinfirmaet Hardie, hvor hun er med til at fremstille landbrugsmaskiner. Et arbejde der har frigivet hende mere tid til hendes tre børn og en fornyet arbejdsglæde.

Men selvom hun endelig kan sætte punktum i sagen mod Aldi, så arbejder HK Handel videre på, hvordan kendelsen kan bruges til at stoppe en lignende udnyttelse i andre butikskæder. 

Formand i HK Handel Mette Høgh vurderer nemlig at afgørelsen er af så principiel karakter, at den kan bruges som et vigtigt redskab i andre sager, der drejer som mellemledernes arbejdstid.

- Ingen arbejdsgiver skal helt kvit og frit have lov til systematisk at pålægge medarbejdere at arbejde så mange timer mere om ugen end det, vi har aftalt i overenskomsten. Derfor skal vi selvfølgelig sikre os, at en lignende udnyttelse ikke kan finde sted for andre af vores medlemmer. Vi vil nu se nærmere på, hvordan vi kan bruge kendelsen inden for andre overenskomster på handelsområdet, så samme vilkår også kommer til at gælde for dem, siger Mette Høgh.

Aldi: Vi oplever generel trivsel

I supermarkedskæden Aldi bruger man den kommende tid på at tage afgørelsen fra voldgiftsretten til efterretning og få de nye kontraktlige forhold på plads. 

De holder dog fast i, at der generelt er trivsel blandt medarbejderne.

- Men det er selvfølgelig altid meget beklageligt, hvis en medarbejder rammes af stress, som vi gør meget for, ikke sker, fortæller Signe Kamper Kandelborg, der er pressechef i Aldi.

Hun understreger samtidig, at man I Aldi har et stort fokus på HR-området, og derfor stiller en række muligheder til rådighed for medarbejderne.

- For eksempel kan medarbejdere benytte vores medarbejder-hotline eller en af vores HR-konsulenter, hvis de har brug for støtte fra andre end nærmeste leder. Samtidig følger vi løbende op på trivselsmålinger, så vi hele tiden har en fornemmelse af, om der er noget, der skal tages hånd om. Sker det, at en medarbejder sygemeldes med stress eller af andre årsager, har vi også omfattende programmer, siger Signe Kamper Kandelborg.