Hver sommer besøger ca. 250 unge frivillige omkring 10.000 arbejdspladser over hele landet og fortæller om løn, sikkerhed og rettigheder på arbejdspladsen.

 

Det er HK og 3F, der sammen står bag Jobpatruljen, der har til formål at sikre unge mellem 13 og 18 år en ordentlig start på arbejdsmarkedet. Der er opbakning fra de lokale sektioner af FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, og dermed en række andre fagforeninger.

 

I 2021 nåede Jobpatruljen på sin rundtur i Midt- og Vestjylland at kigge forbi 1169 virksomheder og tale med 236 fritidsjobbere, og håbet er at nå lige så mange i år, fortæller Inger Stranddorf, afdelingsformand for HK MidtVest, og Henning Boye Christensen, formand for 3F Ringkøbing-Skjern.

 

Mange kender ikke regler

To af de frivillige, der har meldt sig til årets patrulje i det midt- og vestjyske, er 25-årige Karoline Nilsson og 22-årige Daniel Thomasen. De skal begge med Jobpatruljen for tredje gang.

 

Der er mange, som ikke kender reglerne og ikke ved, hvor meget de eksempelvis må løfte
- Karoline Nilsson

 

 

- Det er rigtigt interessant at være ude at snakke med de unge fritidsjobbere. Der er mange, som ikke kender reglerne og ikke ved, hvor meget de eksempelvis må løfte og, at de har ret til pauser, fortæller Karoline, der til daglig arbejder som HR-konsulent hos Aalborg Universitet efter at være blevet uddannet administrationsbachelor for to år siden.

 

Karoline Nilsson

Karoline Nilsson.

 

- Mange unge kender ikke til deres arbejdsrettigheder. Jeg vidste for eksempel ikke rigtig noget om reglerne, dengang jeg var 13-17 år, så derfor vil jeg gerne være med til at gøre en forskel for de unge fritidsjobbere. De skal jo holde mange år på arbejdsmarkedet. Min far har eksempelvis døjet med dårlig ryg på grund af lagerarbejde, så det er vigtigt, at man ikke løfter mere, end man må og kan holde til, beretter Daniel, der studerer politik og administration på Aalborg Universitet.

 

Daniel Thomasen

Daniel Thomasen.

 

Karoline og Daniel nævner også det sociale samvær med de andre unge frivillige som et plus ved Jobpatruljen.

 

Det er rart at møde andre unge og få udvidet sit netværk
- Daniel Thomasen

 

 

- Vi spiller for eksempel spil eller tager ud at bowle sammen om aftenen, og det er rart at møde andre unge og få udvidet sit netværk, siger Daniel.

 

Bliv frivillig i Jobpatruljen

Er du interesseret i at give de unge en god start på arbejdslivet, og har du lyst til at bruge en del af sommerferien på at tage rundt med Jobpatruljen?

 

Så kan du melde dig til hos Mia Kempf Jensen, der er ungdomskonsulent hos HK MidtVest og koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske.

 

- Du vælger selv, hvor mange dage du vil køre med Jobpatruljen. Det behøver ikke at være hele uge 28, siger hun.

 

Mia Kempf Jensen kan kontaktes på telefon 2764 3227 eller e-mail Mia.Kempf@hk.dk

 

Du kan også melde dig til Jobpatruljen her

 

Læs mere om Jobpatruljen

Artiklen er opdateret 02. maj 2022

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.