For øjnene af tidligere statsminister, Poul Nyrup Rasmussen og 67.000 tilskuere skulle Danmarks største talenter vise, alt det, de kunne til konkurrencen DM i Skills. Her fra Østjylland deltog Nickolai Vestergaard Andersen og Pernille Skovlund Knudsen.

Har længe drømt om Skills

Nickolai Vestergaard Andersen på 19 år fra Randers er ved at uddanne sig til grafisk tekniker på TechCollege Aalborg og i virksomheden FLEXOPRINT A/S i Randers. Hans undervisere havde udvalgt ham blandt 10 elever, og han var så gået videre til at deltage i Skills – noget han længe havde drømt om.

- Jeg har selv været tilskuer ved de seneste Skills, så jeg har altid haft i tankerne, at det kunne være superfedt at deltage i. Så det er noget, jeg har kæmpet hårdt for, siger Nickolai Vestergaard Andersen.

Konkurrencen som grafisk tekniker

På standen for grafiske teknikere, konkurrerer man i mange forskellige discipliner, som fx at blande en farve og komme så tæt på farvens værdi som muligt. De trykker også hæfter og visitkort, hvor det er vigtigt at sikre sig, at det bliver trykt ordentligt ud og passer både på forside og bagside. Der er også en konkurrence i foliemontering, hvor deltagerne skal montere et motiv på en overflade.

Fedt at have på CV’et

Udover den store oplevelse, det er at deltage i Skills, er det også noget, Nickolai Vestergaard Andersen kan bruge fremadrettet.

- Det er megafedt at have oplevelsen med mig, og det vil jo altid pynte på mit CV, for det er noget, der betyder noget for arbejdsgiverne, siger Nickolai Vestergaard Andersen.

Vinder

Det var en tæt konkurrence, men det gik fantastisk godt for Nickolai Vestergaard Andersen, der fortæller:

- Jamen jeg vandt i min kategori Grafisk tekniker. Det er så fedt, og jeg stolt af mig selv. Jeg var næsten også nødt til at vinde, for min fætter kom på andenpladsen sidste år, fortæller en glad Nickolai Vestergaard Andersen.

Nicholai Vestergaard Andersen

Her konkurrerer Nickolai Andersen i kategorien farvegraduering, hvor farverne skal sættes op i korrekt rækkefølge.

Det var en stor drøm at få lov at deltage

For 26-årige mediegrafikerelev Pernille Skovlund Knudsen fra Hammel var det en drøm at deltage i Skills.

- Lige siden jeg startede på uddannelsen, har det selvfølgelig være en drøm at kunne komme med til repræsentere min skole, AARHUS TECH, til Skills. Det var været en lang proces mellem skolerne og Det Grafiske Uddannelsesvalg, som valgte dem, de troede, der kunne klare sig bedst og herefter har kontaktet vores virksomheder, som så kunne fortælle dem, hvorfor netop vi var det rigtige valg til at være med i DM i Skills. På skolen var vi fem, som blev kontaktet, og jeg var så heldig at blive udvalgt, fortæller Pernille Skovlund Knudsen.

Konkurrerede i hele pakken

I løbet af Skills var Pernille Skovlund Knudsen igennem nærmest hele paletten af hendes pensum på skolen.- Opgaverne strakte sig fra logodesign og videoredigering/animation til sammenklipning af billeder og opsætning af flyers. Ud over at dommerne selvfølgelig skulle kigge på, at vores produkter var blevet lækre, så var det lige så vigtigt, at vi havde lavet de tekniske ting bag dem rigtige, fortæller Pernille Skovlund Knudsen, der ikke vandt, men var meget tilfreds med sin indsats.

En lærerig oplevelse

For Pernille Skovlund Knudsen har det været en lærerig oplevelse på det personlige plan at deltage.

- Jeg helt sikkert lært noget om mig selv. Det har været nogle stressende dage, så der har virkelig været brug for is i maven og at prioritere sin tid ordentligt. Jeg blev overrasket over, hvor meget jeg kunne presse mig selv til at lave på den korte tid, vi fik til opgaverne, og selv om man nok ikke vil komme ud for sådan nogle korte deadlines på arbejdspladsen, så er det alligevel fedt at vide, at jeg har det i mig. Det har været en helt vild oplevelse, men nu glæder jeg mig også til at komme tilbage på arbejde, slutter Pernille Skovlund Knudsen, der arbejder i Aarhus-virksomheden Web2Media.

Pernille Skovlund Knudsen

Her er Pernille Skovlund Knudsen i gang med en af konkurrencerne i DM i Skills.

Stolthed hos HK Privat-formand

En konkurrence som Skills er med til at sætte fokus på noget af alt det, de erhvervsrettede uddannelser kan. Det glæder formand for HK Privat Østjylland, Søren Sørensen at høre om vores to dygtige deltagere.

- Stort tillykke til jer, der har været med. Det er dejligt, at I er med til at sætte fokus på de erhvervsrettede uddannelser, og når I endda gør det så godt, så gør I jeres fag ære. Jeg håber, at det kan få andre unge til at tage en erhvervsuddannelse i stedet for den slagne vej gennem gymnasiet, siger Søren Sørensen.