HK Privats næstformand Gitte Geertsen

Gitte Geertsen kommer med 12 års erfaring i kommunalpolitik, først for Socialistisk Lokalliste i Hvalsø og siden for SF, da hun i midten af 00’erne blev fagligt aktiv i HK-regi. Fotos: Jeppe Carlsen

Gitte Geertsen griner meget. Og højt. Med en lidt speciel, gennemtrængende latter, som ingen kan undgå at lægge mærke til. Hun er altid glad, ekstraordinært nærværende, lyttende og ægte interesseret i alle samtaler, hun går ind i.

Et rigtigt menneske-menneske, som én beskriver det. Sådan én, som alle kan lide, som flere af vores kilder vover at påstå.

- Men man skal bestemt ikke lade sig narre og lulle i søvn af hendes altid venlige og ekstremt imødekommende facon. Du er ikke i tvivl, hvis hun ikke er enig i det, du siger. Hun er vedholdende, men står ikke fast på sine egne holdninger alene for at markere sig. Og hun er bare virkelig god at være uenig med, fordi hun giver så meget plads og ægte lytter, siger Eigil Johannesen, der er klubformand i HK Post & Kommunikation, og som i flere år har siddet i afdelingsbestyrelse med Gitte Geertsen i HK Service Hovedstaden.

Her er flere røde tråde, som går igen og igen i fortællingen om HK Privats nye næstformand, Gitte Geertsen. Og det er ikke kun mængden og højden på grin. Det er fortællingen om en engageret kvinde, som har holdninger, som hun bestemt ikke putter med - men som man ikke slår sig på, fordi de kommer med en ægte interesse for, hvad andre mener.

har altid villet mere, end livet tillod

Helt præcist klokken 11.16 den 2. april 2022 stod det klart, at Gitte Geertsen skulle være HK Privats nye næstformand.

Det gjorde det efter et kampvalg ved en ekstraordinære kongres, som den 57-årige sagsbehandler i 3F trak sig sejrrigt ud af.

At hun skulle den vej, kommer ikke bag på én af dem, som kender hende allerbedst; hendes datter, det midterste af i alt tre børn, 31-årige Mie Damkjær Geertsen.

- Jeg har altid kunnet mærke på min mor, at hun har villet mere med sin karriere, end hun har kunnet, fordi hun fik børn tidligt og i store portioner af sit liv har været alenemor. Hun har knoklet røven ud af bukserne for at få det til at hænge sammen, og jeg er sikker på, at det har holdt hende tilbage fra nogle af de ting, som hun brændte for, siger datteren.

Holdt sig tilbage måske. Men i hvert fald ikke væk fra at engagere sig. Datteren er vokset op med en mor, der både har været aktiv i børnehavebestyrelse, skolebestyrelse og i kommunalpolitik.

- Hun havde altid gang i ting. Når hun kom hjem fra arbejde, kom der altid nogen forbi til møder, og det tog jo altid mindst en halv time at komme igennem Netto sammen med hende, fordi der altid var nogen, som skulle vende en problemstilling med hende, husker Mie Damkjær Geertsen.

- Jeg husker det som enormt inspirerende at opleve, hvordan min mor omgik andre mennesker og tog sig tid med oprigtig interesse. Det er noget af det, jeg har allerstørst respekt for ved min mor: Hun er ægte nysgerrig og ægte lyttende.

Shiner aldrig på egne vegne

De kvaliteter har de i mange år haft glæde af i 3F’s arbejdsliv har udfoldet sig. Ikke færre end 26 år faktisk. Siden 2010 også som tillidsrepræsentant for HK’erne.

I får ikke en klassisk magtperson, hvor det handler om at shine på egne vegne. Det gør det aldrig for Gitte.
Michael Kristiansen, Gitte Geertsens chef i 3F

- Det bliver jo en lang ros, men jeg mener det virkelig, indleder Michael Kristiansen sådan lidt advarende.

Han har været hendes chef de seneste fem år og har oplevet en medarbejder, som er både fagligt dygtig, engageret, pligtopfyldende - og den mest respekterede, lattermilde og vellidte person,
de har haft gående på gangen.

- Som tillidsrepræsentant har hun virkelig taget sine kollegers situation alvorligt og forsvaret deres behov, samtidig med at hun ser det store perspektiv i, hvordan den her arbejdsplads skal fungere.
Det er ikke en nem balance, men det er hun excellent til, siger Michael Kristiansen.

Ikke mindst arbejdsmiljøet har stået hende nært. Og kort før sit farvel til 3F har hun været med til at lande både en ny aftale om ret til hjemmearbejde, og hvordan man skaber tid og rum,
når medarbejderne skal på efteruddannelse.

Men det er næppe faglige sejre, man vil opleve Gitte Geertsen råbe højlydt om og tage æren for.

- Hun er i virkeligheden ret diskret med sine egne sejre. Hun kan sagtens stå ved dem, når man sætter sig ned og snakker med hende. Men I får ikke en klassisk magtperson, hvor det
handler om at shine på egne vegne. Det gør det aldrig for Gitte.

Skudsmålet er ensartet fra Gitte Geertsens mangeårige kollega - og private veninde - Tina Kongsmar: Gitte Geertsen er sådan én, som samler folk. En, som alle er venner med, og kan
lide. Men er det fordi, at hun er føjelig, formaster journalisten sig til at spørge.

- Hvis der er noget, hun ikke er, så er det føjelig. Hun er enormt reel, og man er aldrig i tvivl om, hvad hun mener, og hvor hun står. Og hun har været benhård ved overenskomstforhandlingerne,
siger Tina Kongsmar, der også er sagsbehandler i 3F.

- Noget af det, jeg beundrer Gitte allermest for - og som jeg ville ønske, at jeg selv kunne - er hendes evne til at skille skidt for sig og snot for sig. Sådan ægte nysgerrigt at spørge ind til fx
ens utilfredshed med noget, så man kommer ind til kernen.

 

Gitte Geertsen i profil

mål på arbejdsmiljø og ligestilling

Det er også i 3F, at Gitte Geertsen har mødt Peter Faarbæk. Her er han sundhedspolitisk konsulent og i flere år tillidsrepræsentant for konsulenterne. Så de har tit siddet til forhandlinger sammen.

Og mens han selv havde et lidt mere iltert temperament, sad han og blev imponeret over hendes hurtigt opfattende evne til at sætte sig ind i modpartens tanker og opfattelser - og finde løsninger den vej.

Og så var der endda noget mere over hende Gitte - så i dag er de kærester på fjerde år og bor sammen i et nyindkøbt rækkehus i Taastrup.

- Hun elsker at have travlt. Ikke kun i forhold til arbejde, men også privat. Der skal ske noget. Hun er meget social og lever af at være sammen med andre mennesker. Og hun lever og ånder virkelig for dem, hun holder af, og sætter konkret tid af i kalenderen til at være sammen med sine børn og børnebørn. Det sætter jeg alt sammen stor pris på ved hende, siger Peter Faarbæk, som ikke er i tvivl om, at kæresten har store planer med at blive HK Privats næstformand.

- Det var et meget naturligt skridt for hende. I får en sindssygt dedikeret person, som vil noget med det her. Hun kommer til at sætte sig nogle meget konkrete mål - især omkring det psykiske arbejdsmiljø og ligestilling.

Masser af musik og forbrændt mad

Men hvem er Gitte Geertsen, når hun bare skal hygge sig?

Stort set alle nævner musik, når de taler om Gitte Geertsen. Fra ABBA og Gasolin’ i teenageårene i Hvalsø i 1970’erne over 36 gange som gæst på Roskilde Festival, hvor hun også i mange år har arbejdet som frivillig.

Og så er hun for få år siden begyndt at strikke. 3F-kollega Tina Kongsmar og Gitte skiftes til at overnatte ved hinanden for at drikke rødvin og strikke. Og hun er blevet imponerende god til det, så grydelapperne er blevet erstattet af vanskeligere tøjkonstruktioner til de tre børnebørn på 9, 6 og 1 år.

Dem hænger hun i øvrigt meget ud med. For de var savnet.

- Selv om min mor egentlig er en ung mormor, så havde hun plaget om de børnebørn i mange år, griner datteren Mie Damkjær Geertsen.

Fra hjemmefronten i Taastrup forlyder det, at hun brænder alt på og dermed aktiverer røgalarmen, når hun - mere af nød end af lyst - laver mad. Som regel fordi hun har travlt med alt andet. Og så er hun er udpræget B-menneske.

I hvert fald om morgenen. I øvrigt er hun altid i gang med (igen) at se maratonlægeserien ”Greys hvide verden”, som p.t. kører på 18. sæson.

Hun ønsker faktisk at blive klogere af en debat, og det er ikke alle mennesker, man kan sige det om.
Mette Touborg, tidligere næstformand for SF
Og så elsker hun at rejse - men er dårlig til at finde vej. Især til steder, hvor der er markant varmere end i Danmark.

Det gør hun blandt andet sammen med sin veninde gennem 35 år, Bitten V. Jensen. De mødte hinanden i en vaskekælder og klikkede straks over blandt andet deres fælles liv som alenemor.

- Hun har altid villet gøre en positiv forskel for folk, så tingene bliver mere retfærdige. Hun hader uretfærdighed.

Det er hendes røde tråd. Jeg kan godt undre mig over, hvor hun får al den energi og gåpåmod fra, men hvis hun sætter sig noget for, så lykkes hun altid med det, lyder det fra Bitten V. Jensen, når hun skal tegne et billede af, hvilken næstformand de privatansatte HK’ere kan se frem til.

 

Arbejdsom og i hvert fald ikke kedelig

Før Gitte Geertsen sprang ud som fagligt aktiv i HK-regi, så var det i kommunalpolitik, hun lagde store dele af sine kræfter. Fra slutningen af 1990’erne og samlet 12 år frem sad hun i kommunalbestyrelsen - først for Socialistisk Lokalliste i Hvalsø Kommune og siden for SF, da hjembyen blev en del af Lejre Kommune i 2005.


Her var hun blandt andet en del af holdet, da tidligere SF-næstformand Mette Touborg vristede borgmesterposten fra de borgerlige. Hun husker sin partikollega som en ekstremt loyal, arbejdsom og grundig værdipræget lokalpolitiker, der sjældent havde behov for selviscenesættelse.

- Hun var også enormt analytisk. Man kunne næsten ikke stå i en situation, hvor hun ikke havde en hurtig og skarp analyse, som viste sig at holde stik. Og så er hun rigtig god til at skabe relationer på kryds og tværs. Andre mennesker interesserer hende simpelthen.

Hun ønsker faktisk at blive klogere af en debat, og det er ikke alle mennesker, man kan sige det om, siger Mette Touborg, der i dag er sygehusdirektør på Holbæk Sygehus.

Og så på interviewets faldereb.

- Bare så hun ikke kommer til at lyde så kedelig, når jeg siger, at hun var arbejdsom og grundig og så videre - for er der noget, Gitte ikke er, så er det kedelig. Hun er ikke den, der placerer sig i centrum og er højtråbende, men på en eller anden måde er der altid nogen, der griner i nærheden af Gitte. Hun kan skabe god stemning i alle sammenhænge.

Efteruddannelse til egen faggruppe

Efterhånden blev det mere det fagpolitiske i HK-regi, der overtog Gitte Geertsens engagement. I 2010 blev hun valgt som tillidsrepræsentant for HK’erne i 3F’s a-kasse.

- Det var så naturligt for Gitte at være tillidsrepræsentant, at jeg faktisk slet ikke kan huske, at hun på noget tidspunkt har været grøn til det, siger Tina Kongsmar.

Hun blev valgt til bestyrelsen i HK Service Hovedstaden og Branchesektion Organisationer. Sidstnævnte blev hun formand for i 2019, og da HK Privat omorganiserede sig i 2020, landede hun også formandsposten i Overenskomstgruppe Organisationer.

I de sammenhænge fremhæver folk især hendes rolle i forhold til at stå i spidsen for at skabe medlemsrettede tiltag.

- Hun har altid været meget interesseret i at lave tilbud, så medlemmerne føler sig set og hørt. Og efteruddannelse har optaget hende en del - og hun har jo også været primus motor i at arbejde videre med diplomuddannelsen i beskæftigelse, så medlemmerne står bedre rustet til at klare sig på arbejdsmarkedet, siger faglig sekretær i HK Sydjylland, Olai Sandholm, som har siddet i bestyrelsen i Branchesektion Organisationer.

- Så jeg håber og forventer, at vi med Gitte får en næstformand, som får trumfet sine ideer og meninger igennem.

 

Gitte Geertsen foran orange skulptur