Kolding Kommune laver nu klare skriftlige retningslinjer for, hvornår og hvordan borgere må lave lyd- eller videooptagelser af møder og samtaler med kommunens ansatte, skriver Jydske Vestkysten.
Initiativer kommer blandt efter en sagsbehandler blev konfronteret med skjulte optagelser fra en borger.
Ligesom det som følge af de mange virtuelle møder via Teams/Zoom e.l. har været let bare at trykke på optageknappen.
Kommunen må nægte optagelser
Ombudsmanden har tidligere slået fast, at kommunen har ret til at nægte optagelser, fordi kommunen bestemmer rammerne for hvordan møder/samtaler skal foregå – og det er også udgangspunktet i retningslinjerne fra Kolding.
Teksten lyder nemlig: ”Du har ikke ret til at kræve at en samtale optages. Derfor skal en borger altid orientere medarbejdere, hvis de ønsker at optage en samtale eller et møde”.
Og tilføjelsen lyder, at det som regel vil blive accepteret, hvis borgeren har et sagligt behov.
Video skal ske i enighed ellers politi
Hvis det specifikt handler om videooptagelser, skal der være enighed om det blandt begge parter.
Hvis det handler om optagelser i eget hjem, skal borgeren orientere kommunen først – og hvis det er sket uden samtykke/orientering vil kommunen overveje en politianmeldelse for brud på straffe og TV-overvågningsloven.
HK Kommunal sidder i øvrigt med i en arbejdsgruppe hos justitsministeriet, hvor man diskuterer initiativer, der skal dæmme op for blandt andet skjulte videooptagelser, som senere hen benyttes til chikane på sociale medier.