Elisabeth Lysén Sørensen er blandt andet med til at afklare, hvad det er for nogle private hjem, flygtningene indkvarteres i. Foto: Tom Ingvardsen.

Efter ti år i et ministerium skiftede Elisabeth Lysén Sørensen for et års tid siden arbejdsplads til noget mere lokalt og nært – nemlig hendes egen kommune, Egedal. Men lige pludselig fik det nære og lokale fra den ene dag til den anden et mere globalt og udenrigspolitisk perspektiv. Rusland invaderede over natten Ukraine og sendte tusindvis af civile ukrainere på flugt. Og nogle af dem er endt i Egedal Kommune, hvor Elisabeth Lysén Sørensen har fået opgaven at være med til at koordinere hele indsatsen.

- Normalt er min hverdag jo rimelig forudsigelig. Jeg sørger for den ene af tre direktører i kommunen, holder styr på hans kalender, klarer hans mødemateriale, sidder med dagsordener til udvalgsmøder, tjekker om sagerne på møderne overholder formalia, læser korrektur og den slags, fortæller Elisabeth Lysén Sørensen, der er ansat som direktionsassistent.

Hun startede i Egedal Kommune kort tid inden kommunalvalget i 2021. En stor omvæltning da kommunalvalg i en kommune er noget helt andet end folketingsvalg i et ministerium.

- Jeg har arbejdet i ti år i henholdsvis Uddannelsesministeriet og Undervisningsministeriet. Dér var jeg vant til, at alt lukkede ned, og at vi som medarbejdere nærmest ikke havde kontakt med politikerne. I en kommune kører man videre og har meget mere kontakt med politikerne. Jeg bor selv i kommunen, så på den måde blev det meget lokalt og nært, forklarer hun.

KØKKENREDSKABER OG KL-UDMELDINGER

Altså lige indtil Putin fyldte i alle medier med artikler om Ruslands kampvogne, bomber og soldater i Ukraine – og krigen med et trylleslag blev meget present. Selv i det lille lokalsamfund i Ege dal Kommune.

- Det startede egentlig med, at min direktør, som jeg er assistent for, spurgte, om jeg havde lyst til at være koordinator for processen omkring de ukrainske flygtninge. Det syntes jeg lød rigtig spændende, så det ville jeg meget gerne, fortæller Elisabeth Lysén Sørensen.

 

Det er dejligt, at jeg kan være med til at gøre en forskel.
-Elisabeth Lysén Sørensen, direktionsassistent i Egedal Kommune

 

I starten handlede koordinatorfunktionen meget om at holde styr på alle de udmeldinger, der kom fra især KL.

- Vi fik hurtigt lavet et skriv til kommunens hjemmeside og oprettet en postkasse, som var dedikeret til alt omhandlende krigen i Ukraine. Og ret hurtigt begyndte kommunens borgere at tilbyde deres hjælp. Arbejdet blev mere omfattende, og vi kunne godt se, at det ville blive større, så derfor blev der oprettet en koordineringsgruppe, som jeg så er blevet sekretær i, lyder det fra Elisabeth Lysén Sørensen.

I koordineringsgruppen sidder velfærdsdirektøren og en fra hvert center i kommunen. En blanding af centerchefer og medarbejdere. En gang om ugen mødes de i gruppen og koordinerer de praktiske ting.

- Det kan være alt fra, om der er nogle ukrainere, der har henvendt sig. Og helt lavpraktisk omkring boliger i kommunen – hvad har vi klar? Hvad skal gøres klar og gøres rent? Er der køkkenredskaber og møbler i lejligheden og den slags. Der er meget praktik.

MENINGSFULD OPGAVE

Elisabeth Lysén Sørensen fortæller, at mange af Egedal Kommunes borgere har kontaktet kommunen for at tilbyde deres hjælp.

- Det kan være alt fra at tilbyde boliger, arbejde, tolkebistand eller sociale arrangementer. Vi har talt meget om, hvad vi kan gøre for de ukrainske flygtninge som kommune. Det kan godt være, at mange borgere tilbyder privat indkvartering, men som myndighed skal vi have styr på, hvad det er for hjem, de i så fald kommer ud til. Indtil videre kan vi stille kommunens boliger til rådighed, forklarer hun og tilføjer, at der er mange nye procedurer, man skal opfinde:

- Vi ved endnu ikke, om de vælger at komme som flygtninge og søge asyl, eller om de vil være her som turister. Indtil videre skal de henvende sig i Borgerservice, og så bliver de hjulpet derfra, forklarer Elisabeth Lysén Sørensen.

Hun synes, det er en spændende og meningsfuld opgave at holde snor i så aktuel en opgave som arbejdet med de ukrainske flygtninge.

- Det er dejligt, at jeg kan være med til at gøre en forskel. Min store force er, at jeg har overblikket, mens de andre i gruppen hver især fokuserer på deres eget område. Jeg holder styr på de forskellige udmeldinger fra KL og sørger for, at de rette personer får de rette mails og informationer:

- Og så har jeg en tendens til at sætte mig i borgerens sted og kan derfor være med til at sætte fokus på tydelighed og få kommunikeret de rigtige ting ud.