Formand for HK Handel Mette Høgh og vicedirektør for De Samvirkende Købmænd Claus Bøgelund Nielsen

Teenagere, der er betalt af staten, skal ikke kontrollere om personalet i landets butikker og kiosker overholder reglerne for salg af alkohol og tobak. Så tydelig er meldingen fra HK Handel og De Samvirkende Købmænd (DSK).

Det er ellers essensen af et nyt forslag fra SF om, at Sikkerhedsstyrelsen i en 2-årig forsøgsordning skulle have mulighed for at ansætte unge mellem 15 og 17 år som såkaldte mystery shoppere.

- Ansatte i butikker og kiosker er i forvejen udsat for et enormt psykisk pres fra utilfredse kunder, der søger konflikter. Derfor vil det være så ødelæggende, hvis de samtidig skal overvåges af kontrollanter. Det er jo helt skævt, og jeg frygter virkelig, at arbejdsmiljøet vil lide et ordentligt knæk, siger Mette Høgh, der er formand for HK Handel

På forhandlingsbordet

Forslaget blev i sin oprindelige form nedstemt i folketinget i starten af juni måned, men dele af det lever videre i regeringens sundhedsforhandlinger, som netop er i gang.

Derfor vækker det stadig bekymring hos HK Handel og DSK, der blandt andet repræsenterer landets Meny-butikker.

- Selvfølgelig skal loven overholdes, men vi frygter, at det her blot vil være med til at optrappe antallet af konflikter mellem kunder og personale. Vi skal væk fra den tankegang, at ansvaret for tjek af alder alene hviler på personalet. Der er mange andre bedre løsninger på det problem, siger Claus Bøgelund Nielsen, der er vicedirektør i DSK.

Heller ikke blandt de ansatte falder forslaget i god jord. 25-årige Thea Nikoline Jensen har været butiksansat i Meny i Domus Vistas-bygningen på Frederiksberg siden 2018, og hun frygter, at forslaget vil få negative konsekvenser for hende selv og kollegerne.

- Vi skal selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan for at tjekke ID, men den form for kontrol ville være helt vildt ubehagelig. Som kassemedarbejder står man i forvejen i en meget udsat situation, når der skal spørges ind til alder, og jeg er bange for, at jeg ville føle mig endnu mere udsat og overvåget, hvis vi også skulle håndtere mystery shoppere, siger hun og tilføjer:

- Der sker desværre fejl en gang imellem, selvom man er opmærksom. Derfor ville jeg hele tiden frygte at blive udleveret og udstillet.

Elektronisk tjek

Både HK Handel og DSK foreslår i stedet, at politikerne kigger nærmere på digitale løsninger, som kan hjælpe butikkerne med at automatisere kontrollen af kunders ID.

Det er eksempelvis muligt at tjekke de unges alder via deres betalingskort.

- Vi bør automatisere denne proces så meget som overhovedet muligt, så vi lægger ansvaret væk fra butikspersonalet. Samtidig er det også en meget mere effektiv kontrol, hvor færre får mulighed for at snyde med deres alder, siger Claus Bøgelund Nielsen.