Arkivfoto: Colourbox
I disse måneder har medarbejderne landet over rigtig travlt i Borgerservice. De ukrainske flygtninge har givet masser af arbejde, og borgerne skal have hjælp til blandt andet pas- og kørekortsfornyelser. Og ikke mindst skal medarbejderne løfte den store opgave med at hjælpe borgere med overgangen til MitID. Det har trods en gedigen arbejdsindsats givet mere ventetid.
I Aalborg Kommune har borgernes frustrationer over specielt skiftet til MitID imidlertid nu nået et punkt, hvor HK Kommunal har følt sig nødsaget til at tage affære på medlemmernes vegne.
Omfanget af verbale overgreb på og sårende bemærkninger om medarbejderne i form af ytringer som ’smatso’, ’inkompetent’ eller ’racist’ er nemlig så alarmerende, at fællestillidsrepræsentanten for kommunens HK’ere, Susanne Thorsø, sammen med borgerservice’ ledelse via medierne har sendt en appel til borgerne om at vise respekt for de ansatte.
Psykologhjælp og sygemeldinger
Antallet af tilsvininger og beskyldninger mod medarbejderne er ifølge Susanne Thorsø taget til specielt over de seneste par uger.
- Flere og flere af mine kolleger bliver overfuset verbalt, mens de passer deres arbejde på bedste vis. Flere har modtaget psykologhjælp, mens andre har måtte sygemelde sig. Det kan absolut ingen være tjent med. Det er den udvikling, vi forsøger at bremse, blandt andet via vores fælles appel, siger Susanne Thorsø.
Fællestillidsrepræsentanten peger på, at mange medarbejdere er uddannet i konflikthåndtering, men at der er og skal være grænser for, hvad man som medarbejder skal finde sig i.
- Første gang man bliver overfuset, kan man måske trække på skulderen. Og måske også anden eller tredje gang. Men ingen kan holde til at lægge ører til konstante verbale overgreb. Det kan alle desværre gå ned på, siger Susanne Thorsø, der tilføjer, at medarbejderne i borgerservice med stor dygtighed og under stort arbejdspres prøver at hjælpe så mange som muligt over på de nye digitale løsninger.
Adgangen til pengene
At det særligt er overgangen til MitID, der udløser den dårlige opførsel fra mange borgere, skyldes ifølge Susanne Thorsø, at det i bund og grund handler om adgangen til borgerens penge.
- Jeg tror, frustrationerne udspringer af magtesløshed over, at man ikke kan komme i kontakt med sine penge, hvis ikke der er styr på den digitale løsning. Men det berettiger jo på ingen måde til at tale grimt og i nogle tilfælde endda true medarbejderne på borgerservice, siger hun.
I Aalborg Kommune har man i Borgerservice allerede i år håndteret omkring 16.000 fysiske henvendelser om MitID. Vurderingen er, at der skal klares yderligere 10.000 møder med borgerne inden den 31. oktober, der er sidste frist for overgangen til MitID.
Fra landets øvrige Borgerservice’ er der indtil videre ingen meldinger om, at borgernes frustrationer har nået et niveau som i Aalborg.