Thomas Klimek

Thomas Klimeks opslag gik viralt, da han skrev om en episode foran Netto. Foto: Privat.

Thomas Klimek stod uden for Netto, da han overhørte en mor og hendes søn skændes. Moren var ikke tilfreds med den indsats, sønnen havde lagt i eksamenerne: ”…ellers ender du i Netto!” sagde hun.

Ordene provokerede Thomas Klimek, som gik på Facebook for at skrive om episoden:

 Opslaget gik viralt og har fået mere end 4.000 likes og 2.800 delinger.

Thomas Klimek er uddannet i detailhandel i en herretøjsforretning med svendebrev i 1998. I dag er han uddannelseskoordinator hos 3F og byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Hjørring Kommune. HK HANDEL har spurgt Thomas Klimek om den opmærksomhed, hans opslag har fået.

Hvorfor skrev du opslaget på Facebook?

- Jeg blev stødt over kvindens kommentar. Hun undervurderede, hvad det vil sige at arbejde i detailhandel. Jeg fik deja-vu til min ungdom, hvor jeg tit hørte kommentaren: ”Kan man ikke blive andet, kan man altid stå i butik.”

Hvorfor skal vi være bedre til at anerkende faglært arbejde?

- Mange ved ikke, hvad det kræver at arbejde i detailhandel eller på kontor, og hvor vigtigt det faglærte Danmark er for, at landet hænger sammen. Man får en masse kompetencer inden for kundeservice, produktkendskab, markedstilpasning, opgaveløsning osv.

Er der noget galt i, at forældre ønsker sine børn en lang videregående uddannelse?

- Nej. Det kan der være gode grunde til. For nogle børn passer det boglige bedst. Men der er noget galt, hvis vi ikke også bakker op om det faglærte Danmark.

Kunne du finde på at anbefale dine børn en uddannelse inden for detail?

- Ja, men jeg ville også kigge på personen. Enhver uddannelse er god. Man får en god base for et senere arbejdsliv. Selvom jeg ikke arbejder i detailbranchen længere, så bruger jeg hver dag mange af de redskaber, jeg lærte dengang – og som jeg også kunne have fået i Netto.

Er du overrasket over den opmærksomhed, opslaget har fået?

- Ja, en smule. Men jeg tror, mange kan nikke genkendende til, at vi ikke skal lave kategorier for, hvad der er fint og ikke er fint.