Varme

En vejrudsigt med blå himmel og høj sol får smilet frem hos de fleste, men tanken om at skulle tilbringe en arbejdsdag på et varmt kontor kan hurtigt få smilet til at blegne.

De varme kontorer er nemlig ikke alene ubehagelige for medarbejderne at arbejde i, men kan også være direkte sundhedsskadelige og gå ud over effektiviteten, oplyser HK Privat.

Ifølge Arbejdstilsynets vejledning skal temperaturen på en arbejdsplads holdes på mellem 20 og 22 grader – og må aldrig være højere end 25 grader under normale klimaforhold. Det kan være noget nær umuligt ved en hedebølge. Men så er det arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at de ansatte bliver sikret bedst muligt imod ubehag og sundhedsfare.

Læs HK Privats 10 gode råd til, hvordan du, kollegerne og ledelsen sammen kan udrydde de værste ulemper ved at gå på arbejde i varmen.

10 gode råd til at overleve varmen

  1. Gå i dialog med dine kolleger, din arbejdsmiljørepræsentant og ledelsen. Hvilke tiltag kan iværksættes? Hvornår skal der luftes ud? Hvordan undgår vi træk? Hvordan får vi afskærmet bedst muligt for solen?
  2. Sørg for at have let og løstsiddende tøj på. Gerne af bomuld.
  3. Drik masser af vand. Arbejdsgiveren har ansvaret for, at du har adgang til rigeligt og køligt drikkevand. Normalt anbefales det at drikke mindst 1,5 liter vand igennem en hel dag, men der kan være behov for mere i sommervarmen.
  4. Hold pauser i lokaler med lavere temperatur eller udendørs i skyggen. Det samme gælder med møder og telefonopkald, hvis I har mulighed for det. Vær særligt opmærksomme på gravide og kolleger med nedsat helbred.
  5. Kan du flytte dit arbejde til køligere omgivelser? Corona har lært os, at meget arbejde kan udføres mindst lige så effektivt på distancen, så derfor kan det være oplagt for eksempel at arbejde hjemmefra, hvis der er køligere.
  6. Skærm af for solen, når den varmer for meget. Vær særligt opmærksom på dette, hvis I har store glasfacader eller mange vinduer. Det er desuden en god idé at rulle gardiner eller persienner ned, når arbejdsdagen er slut, så I ikke møder ind til en sauna.
  7. Placér ikke arbejdspladserne, så medarbejderne sidder direkte op ad store, uafskærmede vinduesarealer.
  8. Luft ud med jævne mellemrum - fx hver gang, der er møde eller pause. Dog skal du være opmærksom på, om nogle af dine kolleger har pollenallergi, for så kan det være problematisk at lufte ud midt på dagen.
  9. Husk at slukke lyset, når det ikke er nødvendigt, så det ikke afgiver unødvendig varme.
  10. Sørg for at se langsigtet på tilbagevendende problemer med varme. Sommeren kommer hvert år. Derfor er det en god idé at få noteret alle de dårlige erfaringer ned og tage dem med i arbejdspladsvurderingen (APV) eller den årlige arbejdsmiljødrøftelse. På den måde kan det indgå i virksomhedens budgetlægninger, hvis det er nødvendigt med tiltag, som kræver en større økonomisk investering.

    Kilde: Heidi Lisette Bille, arbejdsmiljøkonsulent i HK Privat.