Det er HK og 3F, der med opbakning fra de lokale sektioner af FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, og dermed en række andre fagforeninger, står bag Jobpatruljen, som har til formål at sikre unge mellem 13 og 18 år en ordentlig start på arbejdsmarkedet.

 

I alt nåede Jobpatruljen 1052 besøg og talte med 253 ungarbejdere på rundturen i Midt- og Vestjylland.

 

- Jobpatruljen i det midt- og vestjyske havde denne gang særligt fokus på løn under sygdom, og det viste sig at være meget relevant. Faktisk troede ca. ni ud af 10 af de unge, vi talte med, at de selv skal finde afløsere, hvis de er syge. Men så risikerer de at miste retten til løn under sygdom. Det er altid chefens ansvar at finde en afløser, fortæller Mia Kempf Jensen, koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske.

 

Det er sådan, at unge, der arbejder mere end otte timer om ugen i gennemsnit i eksempelvis butik, lager med kundekontakt eller kontor, er omfattet af funktionærloven og skal have fuld løn under sygdom.

 

Også, hvis en fritidsjobber ikke er omfattet af funktionærloven, kan han/hun have ret til løn under sygdom, hvis vedkommende har været ansat uafbrudt i mindst otte uger og har arbejdet mindst 74 timer i alt inden for de seneste otte uger.

 

 

Vil følge op

I alt var der 32 sager, der var så alvorlige, at de kræver opfølgning fra de faglige organisationer HK og 3F, blandt andet var der tale om manglende ansættelseskontrakter.

 

Jobpatruljen stødte også på en kun 12-årig, der arbejdede med en brødskærer i en restaurant. Restauranten var forældrenes, og ungarbejderen kunne have op til otte arbejdstimer på en dag i sin ferie og seks timer på en normal hverdag. Langt mere, end det er tilladt, hvis ungarbejderen altså var fyldt 13 år.

 

Ungarbejderen havde fysiske mén efter sit arbejde i restauranten og havde også følt sig utryg på arbejdet men havde så taget fat i chefen, der i dette tilfælde var ungarbejderens mor.

 

Jobpatruljen mødte også en 17-årig ungarbejder i et supermarked, der to gange havde oplevet at blive fysisk overfaldet af kunder. Ungarbejderen fortalte, at ingen hjalp, og heller ikke bagefter var der hjælp at hente på arbejdspladsen.

 

- Det er klart, at sådanne sager følger vi selvfølgelig op på. Som ung skal du kunne holde til at arbejde i mange år fremover, og det første job skal være en god og sikker oplevelse for de unge, siger Inger Stranddorf, afdelingsformand for HK MidtVest, og Henning Boye Christensen, formand for 3F Ringkøbing-Skjern.

 

20 unge frivillige havde i år meldt sig til at tage rundt med Jobpatruljen, og langt de fleste arbejdsgivere tog godt imod. Kun enkelte ønskede ikke besøg.

 

Læs mere om Jobpatruljen

Artiklen er opdateret 15. august 2022

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.