34-årige butiksassistent Louise Lund så slet ikke den pakke Toffifee, kunden kastede lige i ansigtet på hende. Hun var helt uforberedt på, at kunden reagerede sådan på beskeden om, at der var et max-antal på seks styk til tilbudspris. Hun var så chokeret, at hun ikke fik gjort noget, før han var væk. Lige så chokeret blev hun en anden gang, da en kunde først sparkede til en selvscan-kasse og derefter til hendes skinneben.

Louise Lund

Louise Lund ved kassen.


- Jeg ville ønske, at alle kunder ville tænke, at vi faktisk er her for at hjælpe dem bedst muligt. Det er ikke særligt rart, når man har en dårlig oplevelse med en kunde. Det sidder i én, og jeg husker i hvert fald de ubehagelige kunder. Hvis jeg ser dem efterfølgende, så sidder jeg der bag kassen og håber, at de ikke kommer over til mig, siger Louise Lund, der er blevet arbejdsmiljørepræsentant for at forbedre sit eget og kollegaernes arbejdsmiljø.

Møgkælling er meget populært

Louise Lund og hendes kollegaer bliver kaldt alverdens ting, når kunderne er sure.

- Jeg bliver tit kaldt møgkælling. Det er meget populært. Jeg havde en ung, kvindelig kollega, der blev kaldt pis-perker og meget andet. Der er også dem, der når de ser ”Ny i job”-badget, siger ”årh for helvede, så kommer jeg aldrig videre” til den nye kollega, og unge, smukke kollegaer får ofte ubehagelige, sexistiske kommentarer om deres udseende, og hvad de skulle tage at gøre ved kunden. Det er simpelthen ikke i orden. Intet af det, siger Louise Lund, der håber, at kunderne vil tænke sig om fremadrettet og tale ordentligt til de butiksansatte.

Nedladende adfærd

En af Louise Lunds kollegaer er en 18-årig fritidsjobber, der føler, at der er størst risiko for konflikter med kunder ved selvscan-kasserne.

- Han oplever ofte, at kunder fløjter eller pifter for at få hans opmærksomhed, når han er på arbejde i selvscan-området, og mange har desværre en ret negativ attitude, når de scanner selv. Inde i butikken taler kunderne generelt pænt, så det er mærkeligt, hvorfor det er anderledes ved selvscan, fortæller Louise Lund, hvis unge kollega en dag havde en ekstra slem oplevelse.

Blev truet med tæsk

Det var aften, og et par var inde for at købe et par ting. Desværre var der ingen stregkode på den ene vare, og den anden vare gik ind til 50 kr. for meget. Louise Lunds unge kollega fortalte kunderne, at han var nødt til at ringe til afdelingen, som er fast procedure, når der er fejl i prisen. Det gjorde den mandlige kunde vred. Kollegaen fortalte kunderne, at afdelingen var ved at undersøge sagen, og han ville lige hjælpe andre imens. Det irriterede kunden, der mente, at han burde vente hos ham. Værre blev det, da afdelingen gav afslag på priskorrektionen, hvilket gjorde kunden endnu mere vred. Ved kassen ved siden af var en ældre kollega i civil ved at købe noget med hjem, og han sagde til kunden, at han skulle tale ordentligt til den unge medarbejder, der igen prøvede at få priskorrektionen igennem. Det lykkedes heldigvis.

Louise Lund

Louise Lund ved selvscan-kassen.


Normalt minder selvscan-kassen altid om, når der er en vare med alarm, men det skete desværre ikke i dette tilfælde, og den i forvejen vrede kunde satte desværre alarmen i gang på vejen ud af selvscan-området.

- Det gør ham så fuldstændig rasende, og selv om min kollega beklager og hurtigt får fjernet alarmen, er kunden enormt vred, hvilket får min ældre kollega til igen at bede ham om at skrue ned. Så truer han begge mine kollegaer med tæsk og går helt op i ansigtet på dem. Det er meget skræmmende, men heldigvis går han uden at gøre alvor af det, fortæller Louise Lund.

HK-formand: Helt uacceptabelt

Der er flere ting ved Louises historie, der gør formand for HK Handel Østjylland, Cliff Præstegaard, vred.

- For det første vil jeg opfordre til, at butikkerne politianmelder hver eneste gang, for man skal ikke kunne slippe afsted med vold og trusler mod en butiksmedarbejder. Det må ikke kunne forekomme ustraffet. For det andet kan jeg simpelthen ikke forstå, at vold mod salgsassistenter ikke sidestilles med vold mod offentligt ansatte. Begge passer bare deres job, og alligevel er strafudmålingen mildere, hvis man går ned og slår et af vores medlemmer i en butik end et andet af vores medlemmer på jobcenteret. Det vil jeg undersøge nærmere og arbejde på at få ændret, siger Cliff Præstegaard og fortsætter:

- For det tredje burde alle butiksansatte have en overfaldsalarm på sig med mulighed for at tilkalde enten en vagt eller en leder. En medarbejder skal altså ikke stå alene i en ubehagelig og måske endda farlig situation, slutter Cliff Præstegaard.

 

Taler kunder eller borgere også grimt til dig?

At blive talt dårligt til er ikke kun et problem for vores medlemmer i butikkerne. Vi hører det også fra privatansatte medlemmer og fra offentligt ansatte medlemmer i borgerservice, hos SKAT, på hospitaler osv. Vi vil rigtig gerne høre fra dig, hvis du oplever at blive talt grimt til. Send os gerne din historie på helle.raskgaard@hk.dk. Hvis vi bruger dit eksempel, kan du enten stå frem eller være fuldstændig anonym. Det er helt op til dig.