kirke

En undersøgelse, DR har lavet, viser, at folkekirken er hårdt plaget af et dårligt psykisk arbejdsmiljø. HK Stat Hovedstaden genkender problemerne for deres medlemmer. Modelfoto: Mostphotos.

I en stor undersøgelse lavet af DR svarer hver tredje kirkeansatte, at de er blevet nedgjort på arbejdet inden for de seneste 5 år.

Medarbejdere i kirker og menigheder fortæller til DR om chikane og psykisk vold og tegner et billede af massive ledelsesmæssige problemer og et 'sygt' arbejdsmiljø på mange af folkekirkens arbejdspladser.

HK Stat Hovedstaden har haft flere sager i år

HK Stat har også sager blandt medlemmer i folkekirken, og faglig konsulent Kirsten Fletgaard fra HK Stat Hovedstaden kan ”fuldstændigt genkende” DR’s beskrivelser af mobning og ledelsesproblemer.

- Der er et dårligt arbejdsmiljø mange steder. Det er sager om decideret mobning, medlemmer, der bliver råbt og skreget ad på deres arbejde, og ledere, der slet ikke har forudsætning for at have personaleansvar, siger hun.

Alene i år har HK Stat Hovedstaden haft flere sager med uretmæssige bortvisninger, langtidssygemeldinger og kirkeansatte medlemmer, som havde brug for hjælp til at håndtere voldsomme konflikter, fortæller Kirsten Fletgaard. Og hun har også selv mødt den hårde tone.

- Jeg havde en samtale med kontaktpersonen fra et menighedsråd på en arbejdsplads, hvor et af vores medlemmer var sygemeldt med stress. De benægtede alt og mente slet ikke, at de havde hørt om nogen problemer. Selv om vi kunne dokumentere, at medarbejderne igennem et år havde sendt skriftlige beskrivelser om et uholdbart arbejdspres og arbejdsmiljø. De ville ikke høre, og jeg blev nærmest blæst baglæns ud ad døren, fortæller hun.

I HK Stat Hovedstaden håber den faglige konsulent nu på, at ansatte på tværs af folkekirkens faggrupper kan få bedre ledelse og en mere professionel struktur til at beskytte medarbejderne de steder, hvor tingene ikke fungerer. Det er et generelt problem, og derfor er jeg også glad for, at der kommer mere fokus på arbejdsmiljøet i folkekirken, siger Kirsten Fletgaard.

Flere af HK Stats afdelinger på tværs af landet fortæller, at de også har sager om stress, opsigelser og aftaler om fratrædelser som følge af belastet psykisk arbejdsmiljø i kirkekontorerne.

Utrygt og ustabilt: Jeg skal ikke tilbage

HK Statbladet har talt med et medlem, som efter en sygemelding fra en arbejdsplads i den danske folkekirke fik hjælp fra HK Stat til at forhandle en fratrædelse efter en konflikt, hvor flere kolleger jævnligt blev overfuset og udsat for verbale overfald.

- Jeg har valgt at stoppe og har fået en fratrædelse. Jeg skal ikke tilbage til folkekirken, som tingene er nu. Det er alt for utrygt og ustabilt. Hele systemet er vanvittigt bygget op. De ansvarlige er ofte amatører, og det er helt tilfældigt, hvem der får de tunge poster i menighedsrådene, for alle der stiller op bliver jo valgt, siger den nu forhenværende medarbejder.

Medlemmet ønsker at være anonym og ønsker ikke at uddybe konflikterne af hensyn til de tidligere kolleger, som stadig skal have hverdagen til at fungere på arbejdspladsen.

Den tidligere ansatte understreger, at folkekirken spiller en vigtig rolle i samfundet, og at der er mange gode kræfter blandt både frivillige og ansatte, der knokler for kirken.

- Der er jo også gode steder, hvor tingene fungerer. Men der er noget grundlæggende galt. Hvordan er det muligt, at der ikke er nogle regler, når tingene kører af sporet?

Professor: Uhørt og fuldstændigt uacceptabelt

DR’s undersøgelse af arbejdsmiljøet i folkekirken alarmerer Kurt Klaudi Klausen, der er professor i offentlig ledelse på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet. Han vurderer, at det er kirkens mere end hundrede år gamle ledelsesstruktur, som er hovedårsag til det dårlige psykiske arbejdsmiljø.

- Jeg er aldrig tidligere stødt på en kultur og et ledelsessystem, hvor der finder mobning sted på den her måde. Det er ganske enkelt uhørt og fuldstændig uacceptabelt, siger han til DR.

Kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er nu officielt blevet kaldt i samråd som følge af DR's dækning af det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken.