Illustration: Lars Pryds

- Der har over de senere år været en faldende efterspørgsel på HK-kompetencer i arbejdsmarkedet.
Sådan lød formuleringen bag et ændringsforslag til budgettet i Ringsted Kommune, der gik ud på at skære ned på kommunens optag af kontorelever.
Kommunalbladets vagthund har spurgt stabs- og HR-chef Kresten Falster, som har forfattet formuleringen, hvad meningen er.


Uddrag af Ringsted Kommunes budgetforslag med formuleringen om den faldende efterspørgsel på HK-kompetencer - klik på billedet for større version. 

Formuleringen lyder lidt som en gammeldags opfattelse af HK-kompetencer. Glemmer du ikke, at HK’erne har flyttet sig meget de seneste ti år, f.eks. med digitaliseringsopgaver og konsulentroller?
- HK’erne i dag skal kunne mange flere ting end for 15 år siden. Og jeg må sige, at dem, jeg kender, alle er superdygtige og netop står i spidsen for f.eks. projekter, digitalisering og meget mere.

Komplekse opgaver

Hvad forstår du ved HK-kompetencer?
- Ja, det er jo administrative kompetencer, men det er mange forskellige ting. For 20 år siden var det primært drift, men nu ligger der også mange udviklingsopgaver. En stor del af vores automatisering og digitalisering køres jo af HK’erne.

Så hvad mener du præcist med den formulering i budgetforslaget?
- Med faldende efterspørgsel menes der simpelthen det faktum, at antallet af HK’ere helt generelt falder. Noget af det skyldes automatisering, men det betyder, at de opgaver, som de resterende HK’ere løser, bliver mere og mere komplekse og kræver større og større specialistkompetencer. Det betyder derfor også, at uddannelsesopgaven forbundet med at have en elev bliver større og kræver mere og mere af de elevansvarlige.

Kompetencer mere værd

Så det er ikke udtryk for en opfattelse af, at HK-kompetencer ikke er nødvendige mere?
- Nej, tværtimod. Det er rent faktuelt et udtryk for, at der er færre HK’ere ansat, men man kan sige, at deres kompetencer faktisk er endnu mere værd end for 15 år siden.

Så det er fordi, det kræver for meget af den elevansvarlige at oplære kontorelever?
- Jeg synes ikke, man kan sige, at det kræver for meget. Det kræver mere. Vi føler et stort ansvar for, at vi får uddannet vores elever godt til det fremtidige arbejdsmarked. Derfor vil vi gerne sikre, at vi har nødvendig tid og overskud til vores elever. Også netop fordi HK’erens opgaver er blevet mere specialiserede og komplekse.

Kan ramme bred oplæring

Men kommunerne skriger jo på arbejdskraft. F.eks. mangler ydelsesområdet i den grad medarbejdere. Vi hører om flere kommuner, hvor man løser de massive rekrutteringsproblemer ved at have elever på ydelsesområdet.
- Det lyder besnærende, men der er også ulemper ved bare at uddanne elever på områder, hvor der er rekrutteringsproblemer, for så får de ikke en bred oplæring. Men hvis nogle kommuner har knækket koden, er jeg meget interesseret i at høre om det, så vi måske kan tænke i de baner.

Er I opmærksomme på administrationsbachelorerne, som jo har en mere teoretisk uddannelse?
- Ja, meget. Vi har selv to administrationsbachelorer her i afdelingen.

Vigtigt dataarbejde 

Apropos fremtidige kompetencer, så er data jo en af dem. HK Kommunals store konference Fag & Fremtid handler i år netop om data og det at bringe data i spil. Fra Ringsted Kommune har HK Kommunal kun modtaget én tilmelding. Det tyder ikke på, at I har fokus på de kompetencer hos HK’erne.

- Jeg bliver dig svar skyldig. Jeg har ikke hørt om efterspørgslen, og strengt taget er det også en sag mellem medarbejder og nærmeste leder. Men data-arbejde er vigtig for Ringsted Kommune, vil jeg gerne understrege.

Set i bakspejlet, kan du så godt se, at det er en problematisk formulering, som kan misforstås?
- Jeg medgiver, at formuleringen ”den faldende efterspørgsel efter HK-kompetencer” godt kan have en bismag af, at HK-kompetencer ikke er attraktive. Det er dog ingenlunde tilfældet eller pointen med forslaget. Med formuleringen menes der kun, at der er færre HK’ere ansat. Ligesom vi også oplever et betydeligt fald i ansøgninger til vores elevstillinger.

Vagthunden

Kommunalbladet kræver svar!

Har du en historie eller en sag, du mener, at HK Kommunals vagthund bør bide sig fast i? Så skriv til journalist Mogens Jepsen.