Samtidig har vi som ungeorganisere som et overordnet mål, at medarbejderne finder sammen, får valgt en tillidsrepræsentant og får en overenskomst. Vi er meget ude og besøge unge i butikkerne. Det er et af vores primære mål, og personligt synes jeg, det er fedt at hjælpe folk.
- Avinraajh Arudselvam, ungeorganiser HK Midt

ungeorganisere karla katla amalie Avinraajh

Foto: Ungeorganisere hos HK Midt, fra venstre Amalie, Karla, Katla og Avinraajh.

 

   - Som ungeorganisere skal vi finde ud af, om der er problemer for de unge i de butikker, vi besøger. Problemer som HK kan hjælpe dem med. Samtidig har vi som ungeorganisere som et overordnet mål, at medarbejderne finder sammen, får valgt en tillidsrepræsentant og får en overenskomst. Vi er meget ude og besøge unge i butikkerne. Det er et af vores primære mål, og personligt synes jeg, det er fedt at hjælpe folk. Vi har heldigvis haft succes med nogle ting, der giver mig en fornemmelse af, at vi faktisk kan hjælpe de medarbejdere, vi møder i butikkerne, fortæller ungeorganiser Avinraajh Arudselvam og nævner et konkret eksempel:

   - Vi har haft dialog med unge salgsmedarbejdere i Maxi Zoo, hvor flere havde brug for hjælp til at løse nogle problemer. Allerede første dag ude i butikkerne væltede det ind med informationer om problemer, og nu har den efterfølgende dialog om problemerne ført til, at der er en overenskomst på vej. Udfordringerne var ofte kontrakter, vagtplaner og en del andet, som medarbejderne gerne ville have hjælp til at løse. Når de kan mærke, at det sker, og at de får hjælpen fra HK, så er det en win win for både dem og for os.

 

Fælles styrke: Butikserfaring!

.

Når Katla, Karla, Amalie og Avinraajh møder medarbejderne i de butikker, de besøger, så har de en kæmpe fordel til fælles: De har alle selv arbejdet i butik. Den erfaring er guld værd, når de skal aflæse og forstå de udfordringer, som unge butiksansatte møder i butikkerne:

 

Jeg fornemmer, at det er en stor fordel, at vi er jævnaldrende med mange af de butiksansatte, vi møder. Det savnede jeg lidt, da jeg selv arbejdede i butik.
- Katla Dickow Schmidth, ungeorganiser HK Midt

 

   - Det er et anderledes job i forhold til mange andre studiejobs, fordi vi her kan gøre en forskel for andre. Især når du, som mig, har arbejdet i en butik, hvor der for eksempel ikke var en overenskomst. Derfor synes jeg, at det er spændende at arbejde som ungeorganiser, hvor vi heller ikke har to dage eller uger, der er ens, lyder det fra Karla Petersen, mens Katla Dickow Schmidth fortsætter:

   - Da jeg var 19 år havde jeg sabbatår og arbejdede i en Netto, men jeg kendte overhovedet ikke til mine rettigheder. Jeg var desværre heller ikke medlem af en fagforening, hvilket var super dumt, da jeg blev fyret på en måde, der ikke var i orden. Her kunne jeg godt have brugt en fagforening. Jeg talte en del om situationen med min mor, der sagde ”….så få dig et job i fagbevægelsen”. Derfor reagerede jeg, da jeg så HK Midt’s opslag omkring et studiejob som ungeorganiser:

   - Det fungerer rigtig godt, at vi kommer ud i butikkerne og samtidig supplerer med opslag om relevante emner på de sociale medier. Jeg fornemmer, at det er en stor fordel, at vi er jævnaldrende med mange af de butiksansatte, vi møder. Det savnede jeg lidt, da jeg selv arbejdede i butik. Samtidig møder vi ikke kun potentielle medlemmer i butikkerne. Vi møder også nuværende medlemmer, der er glade for at se os ude på deres arbejdsplads. 

 

Sektorformanden: ”De unge kan spejle sig i ungeorganiserne….”

For Amalie Lauritzen, teamets fjerde ungeorganiser, forholder det sig ikke anderledes end for resten af holdet. Hun kommer med den samme kombination af egne butikserfaringer og en dedikation i forhold til at ændre på nogle ting for de unge i butikkerne:

 

Ungeorganiserne møder de unge og vores nuværende medlemmer ude i butikkerne, hvor problemerne er. Derude hvor der er brug for løsninger, flere tillidsvalgte og overenskomster, så der kommer bedre rammer om hverdagen for unge butiksansatte.
-Jens Pedersen, formand HK Handel Midt

 

   - Jeg synes, at jobbet lød spændende og som en mulighed for at gøre en forskel for andre unge. For mange af dem oplever ting på deres arbejdsplads, der bare ikke er i orden, siger hun, inden Jens Pedersen får ordet. Han er sektorformand for HK Handel Midt og glæder sig over, at ungeorganiserne går til opgaven med så stort engagement:

Jens Pedersen
Jens Pedersen, formand HK Handel Midt

   - Alle fire ungeorganisere kommer med egne erfaringer fra butiksfaget, som de kan bringe ind i arbejdet. Det kan de unge butiksansatte spejle sig i. Samtidig vender vores ungeorganisere hele tiden tilbage med meldinger om, hvad de unge har brug for at vide, hvis de skal forstå, hvor vigtigt det er med overenskomster og tillidsvalgte på en arbejdsplads. Det giver en meget tæt dialog med de unge ude i butikkerne, som vi alle kan bruge til noget, siger han og fortsætter:

   - Ungeorganiserne møder de unge og vores nuværende medlemmer ude i butikkerne, hvor problemerne er. Derude hvor der er brug for løsninger, flere tillidsvalgte og overenskomster, så der kommer bedre rammer om hverdagen for unge butiksansatte. Det handler om arbejdsmiljø, ret til pauser hvor der er lidt mere ro på, retten til at være syge uden at selv at skulle finde en afløser og generelt om alle de fordele, som en overenskomst giver.