Ferietillæg

Husk at tjekke på din lønseddel for august, om du har fået ferietillæg. For hvis du er ansat som funktionær med ret til løn under ferie, så skulle der med netop den lønseddel gerne følge dit opsparede ferietillæg for juni, juli og august med.

Med andre ord den lille bid af ferietillægget.

Da den nye ferielov trådte i kraft i 2020, ændrede man nemlig udbetalingen af ferietillæg, sådan at man ikke længere får hele tillægget i slutningen af april. Nu bliver det udbetalt i to rater; den største bid i slutningen af maj (opsparet i de 9 måneder fra 1. september til 31. maj) og en mindre bid ultimo august (opsparet fra 1. juni til 31. august). Ferietillægget udbetales altså bagudrettet nu, og ofte efter at din ferie er afholdt.

Din arbejdsgiver kan også vælge at udbetale ferietillægget løbende efterhånden som du holder din ferie. Men det sker få steder.

Har du ikke fået dit ferietillæg, skal du i første omgang tage fat i din arbejdsgiver. Hvis det volder problemer, bør du tage fat i din tillidsrepræsentant eller lokale HK-afdeling.

Det er ferieloven, som fastslår, at medarbejdere, som får løn under ferie (modsat feriegodtgørelse), har ret til et ferietillæg svarende til 1% af lønnen. Det er en minimumsbestemmelse, så du kan godt være bedre stillet. I få af HK Privats landsoverenskomster er ferietillægget aftalt højere end 1%.

 

Værd at vide, hvis du fratræder din stilling

Der er med den nye ferielov kommet en ekstra krølle på ferietillægget, som du skal være opmærksom på: Hvis du fratræder din stilling, så skal din arbejdsgiver - når du fratræder – sikre, at der er udbetalt ferietillæg for alle de feriedage, du har afholdt. Når ferietillægget med den nye ferielov udbetales bagudrettet, så vil det ofte betyde, at du ved en fratrædelse har ferietillæg til gode som skal udbetales.