Håndtryk

Har I styr på samarbejdet? Ellers kan I få en række gode råd på den kommende arbejdsmiljøkonference. Arkivfoto: Karin Meldgaard Henriksen.

Samarbejde er en vigtig del af et hvert job. Men for mange er det også noget af det sværeste. Derfor har vi inviteret Finn Salomonsen, der er specialist i samarbejde, til at holde et oplæg på HK Handels arbejdsmiljøkonference d. 22 september, som du som AMR kan tilmelde dig her. I mellemtiden kan du se, om I begår nogen af disse klassiske fejl i jeres samarbejde.

Læs også tre gode grunde til at tilmelde dig her

Fejl 1: cirkus badutspring

I en cirkusforestilling er det sjovt at se det kaos, der opstår, når linedansere, klovne og akrobater på samme tid forsøger at lave hvert deres nummer i manegen.

Cirkus badutspring

Illustration: De-tre

Det er knap så sjovt, hvis et lignende kaos bliver en del af samarbejdet på arbejdspladsen. Hvis alle bare laver hver deres opgave uden forståelse for de andre, og hvis der ikke er fælles rammer om opgaverne, så bliver samarbejdet til et ”cirkus badutspring”. Eller som at spille bold på en bane, hvor stregerne ikke er kridtet op.

Fejl 2: løsningsautomater

Ledelsen bør ikke være en ”løsnignsautomat”. Det vil sige, at når der opstår en udfordring eller et problem, så er det ikke meningen, at man altid skal gå direkte til ledelsen for at ”trække” en løsning. I stedet bør ansvarsrækkefølgen være:

1. Den enkelte medarbejder. Prøv i første omgang at løse udfordringen selv.
2. Teamet. Kan problemet ikke løses af medarbejderen selv, så prøv at løse det i fællesskab i teamet. Her kan du som arbejdsmiljørepræsentant hjælpe.
3. Ledelsen. Kan der ikke findes en løsning i teamet, så tag fat i ledelsen.

Løsningsautomat

Illustration: De-tre

På den måde får man både skabt bedre løsninger, og man har større ejerskab over dem, fordi man har fundet dem i fællesskab.

Fejl 3: Én ”smager” for meget igennem i samarbejdet

Et godt samarbejde kan sammenlignes med en god gryderet. Ligesom der skal være balance i de forskellige smage i en gryderet, skal der også være balance i samarbejdet.

Gryderet

Illustration: De-tre

En gryderet bliver dårlig, hvis et enkelt element smager alt for meget igennem, og samarbejdet bliver også tilsvarende dårligt, hvis en enkelt medarbejder er for dominerende på bekostning af fællesskabet.

Kilde: Ræk mig lige samarbejdet – tak!af René Jensen & Finn Salomonsen

Tilmelding til Arbejdsmiljøkonferencen

Som AMR kan du tilmelde dig via MitHK eller her. Hent invitationen her .