Tjek

 

1-tal på blå baggrund  Få tilladelse

Den letteste måde at indsamle løntal fra kollegerne er selvfølgelig at få lønoplysningerne direkte fra HR/løn. Hvis din arbejdsgiver er med på den ordning, skal du sørge for at indhente tilladelse/samtykke fra kollegerne til, at virksomheden må udlevere deres lønoplysninger.
Et godt tip er, at du får aftalt med HR/løn, at man fremover spørger om samtykke, når der ansættes nye kolleger. Og husk, at uanset om du har en aftale med virksomheden eller selv skal indhente lønoplysningerne, skal du sikre dig kollegernes samtykke.

2-tal på blå baggrund  Brug mail, intranet mm.

I perioden, hvor der indsamles lønoplysninger, bør du bruge alle de kanaler, du har til rådighed. Send en mail, hvor du fortæller, at lønindsamlingen går i gang, og hvor vigtigt det er, at så mange som muligt deltager. Har I jeres egen side på virksomhedens intranet eller en Facebook-gruppe for medarbejdere, så brug også dem.
Erfaringen siger, at nogle kolleger skal mindes om, at der er lønindsamling. Ikke én, men måske to og tre gange! Ryk kollegerne, hvis du synes, at det går lidt for langsomt. Og husk at du kan sende rykkermails direkte fra TR-portalens indberetningsside.

3-tal på blå baggrund  Hold medlemsmøde

En god måde at gøre kollegerne opmærksom på indsamlingen af lønoplysninger er at holde et medlemsmøde. Kan du fortælle, hvordan I bruger HK’s lønstatistik, så lad det være omdrejningspunktet for mødet, hvor der selvfølgelig gerne må være lidt mundgodt. Eller brug mødet til at indsamle lønoplysningerne med det samme.

Træk endelig på dine kolleger i klubbestyrelsen, så du ikke skal stå for hele arrangementet selv.

4-tal på blå baggrund  Gør det personligt

Nogle kolleger vil gerne deltage i indsamlingen, men de får ikke lige taget sig tiden til at det gjort. Rådet fra andre TR’ere er at gå rundt til kollegerne. Det er bare noget andet at tale ansigt til ansigt med sin tillidsrepræsentant end at få en mail, som desværre kan drukne lidt i indbakken. Så gå rundt til kollegerne og indhent deres lønoplysninger, hvis de ikke har fået det gjort. Det er også en god lejlighed til at få taget temperaturen på arbejdsklimaet i al almindelighed.

5-tal på blå baggrund Giv en gave

Mange TR’ere har succes med at give en lille gave til de kolleger, der har givet deres lønoplysninger. Fordelen ved at give en gave er dels, at kollegaen bliver påskønnet for at deltage i lønindsamlingen, dels at en gave er synlig for alle kolleger.

Sådan gør 5 TR'ere

  • Jeg har udlovet en guldbar pr. afleveret postkort og trækker lod om en større blandt afleverede besvarelser til sidst.
  • Vi er begyndt at snakke meget om løn. Da vi har opdaget, at nye ansatte ofte kommer ind med højere startløn end medarbejdere med 5-8 års anciennitet. Derfor opfordrer jeg til, at alle indleverer lønoplysninger, så vi har et forhandlingsoplæg til ledelsen.
  • Jeg går personligt rundt og beder kollegaen om at indberette løn til statistikken enten til mig eller via portalen. Og så sælger jeg det også på, at vi får penge til klubben.
  • Jeg sender beskeder rundt om, at ”nu” er det tid til lønstatistik, og tjekker op via TR- Portalen, om alle har svaret – og ”rykker” dem, der ikke har svaret med en ”øje til øje” kontakt.
  • Jeg sender en mail til alle mine medlemmer om, at de skal ind og indtaste deres lønoplysninger på vedhæftede link. Og skriver samtidig, at når de har gjort det, får de chokolade.