Den gamle skolegård i den centrale del af Odense var forvandlet til en regulær festival-plads. I det ene hjørne var der alléer med små boder. I det andet hjørne en scene, hvorfra der blev leveret underholdning og talks. Samtidig blev der i selve skolebygningens lokaler holdt forskellige workshops. I centrum for det hele var en stor gruppe nysgerrige unge, der var inviteret af de kommunale ungdomsskoler.

Jonas og Karina fra HK Midt står klar til at tale med de unge i HK-teltet til Festival for Fremtiden

Foto: Jonas Roest og Karina Skovgaard Jørgensen fra HK Midt står klar til at tale med de unge i HK-teltet til Festival for Fremtiden. Emnet var regler og rettigheder på arbejdsmarkedet som ung med første fritidsjob - og senere i livet.

 

For faglig konsulent Camilla Banke Rasmussen blev det et godt møde med folkeskoleeleverne:

    - Det var fedt at være ude sammen med gode kolleger fra HK Midt, der ligesom mig kan lide at møde unge mennesker på den her måde, fortæller Camilla og fortsætter:

    - For mig giver det rigtig god mening, at vi rækker ud til den unge målgruppe, hvor de fleste starter med et job inden for HK’s område. Ved at de møder os flere gange i deres studietid, vil de forhåbentlig huske os og hvad vi står for.

 

”Vi kommer gerne ud og besøger jer på skolen….”

Det er ikke tilfældigt, at netop Camilla blev inviteret med på holdet. For hun har selv, i tiden før ansættelsen i HK, arbejdet i selvsamme, kommunale ungdomsskole-system. Også som underviser. Derfor var det ikke uvant for hende at stå foran de klasser, der selv havde valgt HK Midt’s workshop til:

    - Vi startede med et lille skuespil, hvor jeg spillede en ung fritidsjobber, der var til sin første jobsamtale. Herefter præsenterede vi os og HK, inden vi tog en snak med dem om deres fritidsjobs. Hvad med ferie? Vil I bare arbejde 365 dage om året? Hvad med arbejdstid? Vil I arbejde 24 timer i døgnet? Nej, det ville de jo egentlig ikke, og på den måde fik vi os en god snak om, at de faktisk har nogle rettigheder, når de får et fritidsjob.

    - Det var desværre ret tydeligt for os, at flere af dem arbejdede under forhold, der ikke var ok. Jeg havde indtryk af, at det også overraskede lærerne, og at de måske ville gå videre med det. Vi fulgte op på det med en opfordring til klasselærerne: Vi kommer gerne ud og besøger jer på skolen og tager en snak med den enkelte elev om forholdene på hans eller hendes arbejdsplads, siger Camilla.

 

Tæt på unge på arbejdsmarkedet?

Er du selv tæt på unge, der er på arbejdsmarkedet (fx som forælder, kollega eller chef) – og vil du gerne vide mere om deres rettigheder? Så kan du på www.jobpatruljen.dk få en masse konkret viden om regler og rettigheder på arbejdsmarkedet. Du kan også downloade den lille, informative folder, der er omtalt i artiklen, her: Guide til fritidsjob
Den giver et godt overblik over de ting, der skal være i orden, hvis vi skal give de unge en god start på arbejdsmarkedet. Det handler om pauser, løft, løn, feriepenge, kontrakter og meget andet. 

 

Historisk udstyr fra HK Midts musem

Foto: I teltet havde HK Midt taget lidt historisk udstyr med, som tidligere var mange HK'eres arbejdsredskab, fx en skrivemaskine, manual vægt og mekanisk regnemaskine.

 

Nyfortolkning af eventyr

Mens Camilla og et par kolleger holdt workshops indenfor, var HK Midt-standen udenfor godt bemandet og godt besøgt – og midt på dagen stod den på talks fra scenen. Her havde sektorformændene Karina Skovgaard Jørgensen og Marianne Glintborg delt de to dage imellem sig, hvor de gik på scenen med en lille nyfortolkning af eventyret om de tre små grise:

    - Til vores talk havde vi forberedt et lille eventyr om de 3 små grise, som skulle i deres første fritidsjobs. Via eventyrets figurer fik vi italesat nogle af de emner og udfordringer, som også de unge kan møde i deres fritidsjobs. Det fungerede samtidig rigtig godt med vores workshops og i vores stand, og de unge mennesker var meget nysgerrige og ret interesserede i vores stand, hvor også quiz, bolcher og de andre små gaver gjorde lykke. Vi havde håndsprit med, siddeunderlag, bolcher og en lille folder omkring fritidsjob. Selv de yngste fra 5.klasse havde vi gode snakke med, konstaterer Karina.

Camilla Banke Rasmussen fra HK Midt fortæller de unge om deres rettigheder på arbejdsmarkedet

Foto: Camilla Banke Rasmussen fra HK Midt fortæller de unge om deres rettigheder på arbejdsmarkedet - bl.a. om løn, arbejdsmiljø, ferie og sygdom.

 

Super interessant at møde de helt unge

Karina Skovgaard Jørgensen, der er sektorformand for HK Kommunal Midt, har især positive erfaringer fra festivalen og mødet med de helt unge:

    - Det var super interessant at møde den helt unge målgruppe. De går meget op i klima og faktisk også i deres rettigheder. Jeg håber samtidig, at de præsenterer fritidsjob-folderen for deres forældre, så de også kan hjælpe deres børn, når de får deres første fritidsjob. Det kom især bag på de unge, at de skal have feriepenge, og at de ikke selv er ansvarlige for at finde afløser, når de bliver syge. Det er heller ikke sikkert, at forældrene ved dette?, spørger Karina og runder af:

    - Jeg synes, at det er så vigtigt at hjælpe de unge mennesker til en god start på arbejdslivet. De skal jo arbejde i mange år, og så kan det ikke undgås, at en del af dem vil få brug for en hjælpende hånd, måske endda fra en rigtig fagforening som HK.