”Det er bare én flaske” … sagde fem millioner mennesker. Sådan står der på plakaten med en havskildpadde, der svømmer blandt millioner af plastikflasker. Plakaten og et net med flasker er hængt op for at gøre voksne og børn opmærksomme på behovet for mere bæredygtighed. Begge dele hører til den fagprøve, der gjorde Freja Skrostrup Mayntz til en af vinderne af Fagprøveprisen.

Tænk mere bæredygtigt

Freja Skrostrup Mayntz
Freja Skrostrup Mayntz

Til daglig arbejder Freja Skrostrup Mayntz som områdeansvarlig i børnetøjs- og legetøjsafdelingen i Salling Stormagasin i Aarhus. Hendes elevtid foregik i børnetøjsafdelingen, der dannede ramme om det bæredygtighedsprojekt, der udgjorde hendes fagprøve. Hun ville prøve at ændre kundernes købsadfærd og få dem til at tænke mere bæredygtigt.

Freja Skrostrup Mayntz startede med at lave en spørgeskemaundersøgelse blandt kunderne i butikken. Den viste bl.a., at forældre til 8-16-årige ville købe mere bæredygtigt, hvis deres børn var interesserede i det. Så nøglen til bæredygtige indkøb var at få involveret børnene. Derfor gik Freja Skrostrup Mayntz til forsker i børns læring, Preben Kirkegaard. 

Væk følelser

- Jeg fandt ud af, at jeg skulle vække følelser hos børnene. Og billedet af havskildpadden fik faktisk børnene til at synes, at det var synd for den, at den skulle svømme rundt blandt al det plastik. Børnene kunne også gætte, hvor mange plastikflasker, der var i nettet i loftet, og deres involvering gav mange fine snakke med dem, fortæller Freja Skrostrup Mayntz. 

Den grønne bøjle

Udover undersøgelsen og konkurrencen var der endnu et element i Freja Skrostrup Mayntz’ fagprøve – nemlig et forslag om, hvordan man kan gøre det lettere for kunderne at købe bæredygtigt.

- Der er mange kunder, der gerne vil købe mere bæredygtigt, men de ved bare ikke hvordan. Derfor har jeg foreslået, at vi kunne indføre en grøn bøjle til det tøj, der er et bæredygtigt valg. Der ligger selvfølgeligt et stort ansvar i, hvad der kommer på en grøn bøjle, og hvad der ikke gør, men det er superspændende med et større fokus på bæredygtighed, siger Freja Skrostrup Mayntz.

Større bevidsthed om, at tingene skal holde længere

Freja Skrostrup Mayntz og hendes kollegaer rådgiver om vask af tøj, så det holder længere, kan sælges eller gå i arv, og kunderne er tydeligt interesserede i, at ting skal holde længere. 

- Når kunderne køber dyre ting, er det ofte i neutrale farver, så yngre søskende kan overtage det. Man behøver jo ikke at være 100 % bæredygtig, men hvis alle gør lidt, gør man meget til sammen, og jeg tror på, at vi alle sammen kan gøre en forskel på vores arbejdspladser, siger Freja Skrostrup Mayntz.

Freja Skrostrup Mayntz.
Dansk Erhverv, HK Handel og HK Privat står bag Fagprøveprisen, og Freja Skrostrup Mayntz vandt 15.000 kr.

 

Verdensmålene

HK har bl.a. fokus på Verdensmål 12 om ansvarlig forbrug og produktion.

Læs mere om vores arbejde med Verdensmålene.