Teknologi

Dorte Levin Olsens arbejde består blandt andet i at bogføre alle omsætningstal i DGI Byens mange aktiviteter - svømmehal, bowlinghal, hotel, konferencecenter og Øksnehallen. Foto: Lisbeth Holten

Indtil for få år siden begyndte regnskabsassistent Dorte Levin Olsens arbejdsdag i DGI Byen i København altid med et ret omfattende rutinearbejde. Hun skulle hente tallene fra diverse omsætningssystemer i DGI Byens mange aktiviteter - svømmehal, bowlinghal, hotel, konferencecenter samt Øksnehallen - ind i et Excelark. Så skulle hun behandle det, blandt andet med at påføre de rigtige dimensioner - og først derefter kunne Dorte Levin Olsen importere dem til økonomisystemet for at bogføre salget.

I dag tænder hun for en lille pc, hvor softwarerobotten Roberta ligger lagret. Med en kort kommando - i form af nogle få klik - beder Dorte Levin Olsen Roberta om at hente omsætningsfilerne fra samtlige salgsenheder i huset. Roberta lægger alt ind i økonomisystemet på få minutter. Derefter skal Dorte Levin Olsen blot trykke ”bogfør”.

- Det tog mig minimum en time hver dag med den procedure. Nu har jeg fået bedre tid til opgaver, der giver mere værdi. Fx at lave afstemninger og ordne leverandørfakturaer.
Så jeg er virkelig glad for Roberta, for hun sparer mig i den grad for meget gentaget arbejde ved computeren, fortæller Dorte Levin Olsen, der er på fornavn med programmet og omtaler det i
hunkøn.

RPA FRIGØR FAGLIGHED

Roberta er bare et navn, de har fundet på til robotten, som ikke er en robot i traditionel forstand, men et stykke Robotic Process Automation-software (RPA), der er programmeret til at udføre Dorte Levin Olsens daglige ”slaveopgaver”.

Det er it-virksomheden Knowit, som hjælper virksomheder med digitalisering, der har udviklet RPA-robotten for DGI Byen. Johnny René Jensen fra Knowit var konsulent på opgaven, så han og Dorte Levin Olsen samarbejdede om at få den til at virke.

Til at starte med filmede Dorte Levin Olsen alt arbejdet med at hente omsætningstal fra alle systemer - hvert eneste klik, kommando og skærmbillede - i et særligt program, der er egnet til at registrere, hvad der foregår på en skærm.

- Og så var det om at tale om alle mulige detaljer med Dorte, derefter kunne jeg programmere, og så fik vi det til at virke, siger Johnny René Jensen, der tidligere har holdt kurser i RPA for HK Privat-medlemmer.

 

Gratis kurser i RPA og kunstig intelligens

RPA - introduktion til teknologien

Online, 3. april 2023  kl. 9-10.30
Læs mere og tilmeld dig

RPA procesforståelse - kig ind i teknologien

Online, 22. april 2023 kl. 9-11
Læs mere og tilmeld dig

 

RPA - best practice fra flere brancher

Online, 27. april kl. 9-11

Læs mere og tilmeld dig
 


Johnny René Jensen arbejder ofte sammen med HK’ere i kundernes virksomheder, fordi HK’erne dér ofte har nogle af de arbejdsopgaver, der med fordel kan automatiseres. Som et eksempel nævner han arbejdsgange, hvor data skal indtastes manuelt eller trækkes ud af et system for at blive brugt i et andet.

- Den slags slaviske arbejdsopgaver behøver man jo ikke den store faglighed for, så det er den type ting, man kan sætte en RPA-robot til. Det frigør HK’eren til andre typer opgaver, der kræver egentlig faglighed, fortæller it-konsulent Johnny René Jensen.

- Groft sagt kan man få en RPA-robot til lynhurtigt at udføre rigtig meget enerverende, administrativt rutinearbejde, hvor man gør det samme igen og igen, og hvor man ikke behøver at bruge hjernen til noget særligt. Til gengæld kan RPA ikke bruges til at udføre personlige vurderinger.

Det er også regnskabsassistent Dorte Levin Olsens erfaring: - Roberta taster og klikker meget hurtigere, end jeg nogensinde ville kunne gøre. Men tænke selv - det kan hun godt nok ikke …

TIDENS VIGTIGSTE KOMPETENCER

HK privat sætter  fokus på hver af de 10 kompetencer, som vi mener, er de vigtigste for dig at besidde på fremtidens arbejdsmarked. Det gør vi både med artikler og med kursustilbud inden for hver kompetence:
  • Teknologiforståelse
  • Læring
  • Relationer og samarbejde
  • Kommunikation og videndeling
  • Praktisk problemløsning
  • Forretningsforståelse
  • Kritisk tænkning
  • Innovation
  • Projektarbejde
  • Servicemindset
  

Få kompetencer til tiden