Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard uddelte præmierne til de dygtige vindere af Fagprøveprisen 2022. Foto: Carsten Lundager.

Overvældende. Surrealistisk. Et kæmpe skulderklap. Det er nogle af de ord, vinderne af Fagprøveprisen 2022 bruger ovenpå prisuddelingen.

 

Fagprøveprisen bliver hvert år tildelt seks talentfulde handels- og detailhandelselever på baggrund af deres fagprøver. I år vandt fire af HK Handels medlemmer. En af dem var Marie Louise Qvist Pedersen fra Magasin. Hun vandt en 1. præmie i detail-kategorien.

- Det betyder meget. Jeg bliver bekræftet i, at alle de tanker og kræfter, jeg har lagt i min fagprøve, har givet pote. At jeg har lavet noget godt. Og at det, jeg godt kan lide at lave, kan jeg godt finde ud af, siger Marie Louise Qvist Pedersen

Marie Louise Fagprøveprisen 2022. Foto: Carsten Lundager.

HK Handels medlem Marie Louise Qvist Pedersen vandt 1. præmie i detail-kategorien for sin fagprøve om at øge salget af det brandet Liewoods bæredygtige produkter i Magasins fysiske butik. Foto: Carsten Lundager.

Nervøsitet på dagen

Vi uddeler Fagprøveprisen i samarbejde med Dansk Erhverv. Prisoverrækkelsen foregik på Børsen i København. For mange af vinderne var dagen fyldt med nervøsitet. Bl.a. fordi de skulle holde tale for hele salen. Freja Skrostrup Mayntz var den første, som fik uddelt sin pris. Hun arbejder i Salling Group og vandt en 3. præmie i detail-kategorien

- Jeg tror, det var godt, at jeg var den første, som skulle holde tale. Jeg var meget anspændt. Jeg kunne først slappe rigtigt af bagefter. Alle de andre havde mange fine ting at sige, så det var rart at kunne høre det og tage det rigtigt ind, siger Freja Skrostrup Mayntz.

- Det er ikke hver dag, man vinder en pris. Jeg var overvældet over at få så mange rosende ord. Det var rigtig fedt.

HK Handels medlem Freja Skrostrup Mayntz vandt 3. præmie i detail-kategorien for sin fagprøve om at ændre købeadfærden og øge opmærksomheden på bæredygtighed blandt kunderne i Salling. Foto: Carsten Lundager.

En anerkendelse af uddannelsen

For nogle af vinderne var prisen og opmærksomheden også en anerkendelse af selve uddannelsen. Det gælder for Julie Brændegaard fra virksomheden Uhrenholt. Hun vandt en 3. præmie i handel-kategorien.

- Jeg kan godt opleve, at det i nogle kredse ikke er lige så ”flot” at tage en erhvervsuddannelse som at læse på universitetet. Men at vinde en pris og få lov at vise, hvor meget den her uddannelse har at byde på, er stort. Det viser, at det er godt nok, det man gør, siger Julie Brændegaard.

HK Handels medlem Julie Brændegaard vandt 3. præmie i handel-kategorien for sin fagprøve om Uhrenholts indtog med plantebaserede produkter i Malaysia – et marked, hvor virksomheden i forvejen har en stærk position med mejeriprodukter. Foto: Carsten Lundager.

Vinderne af Fagprøveprisen 2022 er glade og stolte over at have færdiggjort deres uddannelser inden for handel og detailhandel. For vinderen er 2. præmien i detail-kategorien, Ninna Hecht-Pedersen, er der heller ingen tvivl om, hvorfor hun valgte uddannelsen og branchen.

- Det har været en kæmpe fordel, at der er så kort fra teori til praksis. Når man er på skole, lærer man noget, man kan bruge, lige så snart man kommer tilbage i praktik. I stedet for at sidde på en skolebænk og først kunne bruge det om fem år, siger Ninna Hecht-Pedersen, der arbejder i Bahne.

- Jeg kan godt lide, at jeg får lov at møde alle mulige mennesker med alle mulige forespørgsler, jeg har mulighed for at hjælpe dem med. Jeg får lov at sende folk videre lidt gladere, end da de kom.

HK Handels medlem Ninna Hecht-Pedersen vandt 2. præmie i detail-kategorien for sin fagprøve om at øge bevidstheden blandt Bahnes kunder omkring ansvarlige produkter. Foto: Carsten Lundager.

Fagprøveprisen 2022

Fokus på bæredygtighed

Det var 24. gang Fagprøveprisen blev uddelt. I år satte Fagprøveprisen fokus på bæredygtighed - herunder bæredygtige tiltag og tendenser - hvilket man også kunne se i de nomineredes fagprøver. Fire af prisvinderne er medlem af HK Handel.