Senest i oktober blev alle regioners og kommuners budgetter for 2023 vedtaget. De bygger på et allerede forældet grundlag, konstaterer HK Kommunals økonom, Caspar Holm Andersen:

- Da regeringen, KL og regionerne indgik økonomiaftaler for 2023 og midtvejsreguleringen for 2022, var det med udgangspunkt i de prisskøn, der lå i regeringens prognose fra maj 2022. De skøn holder imidlertid længere, fordi inflationen bare er buldret derudad. Det betyder, at der er voldsomt stigende udgifter til varer, energi. medicin, apparatur og andre materialer. Hvis budgetterne skal holdes, så må der derfor spares i både 2022 og 2023, med mindre en kommende regering vil lave kompenserende regulering af servicerammerne.  

I de seneste tal for det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks, der mandag blev offentliggjort af Danmarks Statistik, var den årlige inflation i Danmark på rekordhøje 11,1 procent.

- Vi har set, at der her i slutningen af 2022 har været sparerunder i flere kommuner. Det har ført til ekstraordinære afskedigelser af medarbejdere. Meget tyder på, at vi kommer til at se mere af den slags, hvis der ikke tilføres ekstra midler, siger Caspar Holm Andersen.

Få hjælp med det samme

Bliver I ramt af sparerunder, har du flere muligheder for at få hurtig hjælp: 

  • Tal med en rådgiver. HK garanterer, at der i tilfælde af en opsigelse er tid til en samtale inden for 24 timer på hverdage. Ring til tlf. 7011 4545 eller skriv til HK via kontaktformularen på denne side
  • Informationsmødet ”Kom godt videre” afvikles hver måned i alle afdelinger. Det handler blandt om rettigheder og muligheder i opsigelsesperioden. Find et møde her.
  • Tryghedspuljerne i både kommuner og regioner kan give op til 20.000 kr. til opsagte som støtte til bl.a. karrierådgivning, uddannelse og individuel rådgivning. Læs mere i artiklen ”Fyrede kolleger kan få 20.000 kr.
  • Onlinekurser om bl.a. ”Det gode cv”, ”Digital jobsøgning” og ”Forberedelse til jobsamtalen” kan hjælpe den opsagte videre til et nyt job. Læs mere under overskriften ”Effektive onlinekurser til dig” nederst på denne side.
  • Karrieretelefonen giver telefonisk vejledning på alle hverdage i tidsrummet kl. 13-16. Der er mulighed for en række af samtaler med den samme vejleder. Læs mere på denne side.
  • Lønforsikring: Er man medlem af både HK Kommunal og HK’s a-kasse har man automatisk mulighed for at bevare op til 80 procent af sin løn i en periode. Læs mere og brug beregneren på denne side.