Tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentanten står sammen

Tillidsrepræsentant Esther Banke (t.v) og arbejdsmiljørepræsentant Mette Kragh (t.h.) har et tæt samarbejde på advokatkontoret Advodan i Slagelse. 

Esther Banke husker ikke, hvor mange år hun har været TR, men da vi går forbi et gammelt artikeludklip, hvor der står, hun har arbejdet i tillidshvervet i mere end 20 år, kan vi i hvert fald konstatere, at det er godt over de 20 år.

Gennem de mange år som TR har Esther Banke blandt andet været med til at sikre sig selv og sine kollegaer en særoverenskomst med seniorordning og kortere arbejdsuge. Det er ret usædvanligt i sammenligning med andre advokatkontorer, som ofte slet ikke har en overenskomst.

Men hvad er det, de gør anderledes på advokatkontoret i Slagelse?

En del af svaret ligger i Esther Bankes mange års erfaring som TR. Men der er også en anden vigtig faktor, som har haft indflydelse på de gode arbejdsvilkår. Nemlig, at Esther ikke står alene med opgaven. Gennem flere år har Esther Banke opbygget et tæt samarbejde med AMR Mette Kragh. Sammen ser de det som en fælles opgave at skabe en god arbejdsplads med gode arbejdsvilkår.

- Vi har hver vores kasket på, men tit og ofte, fordi vi er en lille arbejdsplads, så hænger det jo sammen. Det er rart for os to tillidsvalgte at vide, hvad den anden pusler med. Pusler Mette med en medarbejder, der mistrives, er det hurtigt noget, der kan involvere mig, hvis det handler om opsigelse eller sygedage. Så er det rart at have været med fra starten, forklarer Esther Banke, der udover at være TR arbejder som sagsbehandler i Advodan, hvor hendes primære arbejdsområde er behandling af dødsboer.

Er du i tvivl om, hvilken slags overenskomst der gælder for dig som privatansat? Læs her

To er bedre end én

Tilsammen har Esther Banke og Mette Kragh over 25 års erfaring fra tillidshvervet, og det er godt givet ud, når der skal forhandles løn og forbedres arbejdsvilkår for kollegaerne i Slagelse.

- To er bare bedre end én. Det giver en tryghed for vores kollegaer, at de ved, der er to kollegaer, som går forrest. Men det betyder også noget i forhold til ledelsen, at vi står stærkere, når vi er to, fortæller Esther Banke.

For Esther Banke handler det i høj grad om, at der er et godt samarbejde mellem de tillidsvalgte og blandt medarbejderne.

- Jeg ville ikke kunne have forhandlet de her ting, hvis ikke vi var fælles om det, forklarer hun.

Både AMR og TR er enige om, at deres gode særoverenskomst også skyldes, at de har en ledelse, som er lydhør og samarbejdsvillig.

- Som medarbejdere bliver vi inddraget rigtig meget, men her har vi som tillidsvalgte en særlig vigtig funktion, fordi vi skal holde ledelsen til ilden. Vi skal sørge for, at det ikke går ned ad bakke, men helst også går op ad bakke, forklarer Esther Banke og fortsætter:

Vi vil gerne have nogle ordentlige forhold. Og vi vil også gerne have det ned på skrift. Havde vi (TR og AMR) ikke været her, så havde det nok været nemmere at løbe den samlede medarbejderstab over ende. Ledelsen ved, at de har to medarbejdere, som går forrest for de andre medarbejdere. Det skaber også en tryghed for ledelsen.
- Esther Banke, tillidsrepræsentant.

Op til en overenskomstforhandling med ledelsen samler TR og AMR forslag ind fra medarbejderne og noterer løbende, hvis der er nogle forslag, de tænker skal med på bordet. Det er ikke altid, at de konkrete forslag bliver indfriet, men så får de måske noget andet ud af det.

- Det, at vi har ordnede forhold, er en af grundene til, at vi har en god arbejdsplads, siger Mette Kragh, der i fire år har været AMR og i det daglige arbejder som sagsbehandler på straffe- og retssager.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at vores kollegaer finder en stor tryghed i, dels at vi har en overenskomst, og dels at de har to tillidsvalgte, som de kan komme til med stort og småt, forklarer Esther Banke.

Læs med her, hvis du vil blive klogere på dine arbejdsvilkår

At være TR kan være en ensom affære

Opgaven som tillidsvalgt kan være en ensom affære, hvor der ofte medfølger et stort ansvar. Derfor er det for Esther Banke afgørende, at der er et godt samarbejde mellem TR og AMR på arbejdspladsen.

- Jeg vil ikke undvære vores samarbejde. Det er jo altid rart at være sammen med nogen om noget. Det med, at vi er to, og at vi kan sparre med hinanden – det gør det hele lidt nemmere og sjovere, siger Esther Banke.

- Den følelse af ikke at stå alene betyder rigtig meget. Det er rart at kunne gå til Esther, hvis der er noget, jeg gerne vil have vendt, og omvendt, forklarer Mette Kragh.

I dag sidder de 14 sagsbehandlere på kontoret i Slagelse, hvoraf 11 er HK-medlemmer. Det betyder, at der er et stort fællesskab omkring det at være med i en fagforening. Et fællesskab, som Esther Banke og Mette Kragh formidler videre, når de skal organisere nye medarbejdere. Men det er ikke altid lige nemt.

Nogle kan med det samme se værdien i at være med i fællesskabet. Andre gange kan det være svært at få medarbejdere med. Men så inviterer vi dem alligevel med rundt om bordet og håber, at de får øjnene op for, hvad det er, vi laver, og at det gør en forskel, at vi kollektivt kan forhandle os til bedre arbejdsvilkår,
- Mette Kragh, arbejdsmiljørepræsentant.

Esther Banke og Mette Kragh håber, at andre arbejdspladser vil se de mange fordele ved at få en overenskomst og have tillidsvalgte på arbejdspladsen, der kan arbejde for at sikre bedre arbejdsvilkår. Her kan et tæt samarbejde mellem de tillidsvalgte forhåbentligt give flere lysten til at påtage sig rollen som TR og AMR, så de ikke skal føle sig alene med opgaven.

- Konsekvensen af, at vi (TR og AMR) ikke er her længere, er, at vi risikerer, fællesskabet smuldrer. Her i virksomheden har vi mottoet, at vi skal have det sjovt, vi skal passe på hinanden, og vi skal tjene penge, lyder det fra Esther.

- Men vi har det kun godt, sjovt og tjener penge, hvis vi samarbejder, tilføjer Mette Kragh.

 Fem gode grunde til, hvorfor du skal blive tillidsrepræsentant


Hvordan får arbejdspladsen en tillidsrepræsentant?

Kravet for at have ret til en tillidsrepræsentant er typisk, at der er ansat flere end fem medarbejdere inden for overenskomstens område. (I nogle overenskomster er kravet om antallet af medarbejdere lidt anderledes). 

Vi anbefaler, at I tager kontakt til HK Sjælland, hvis I ønsker en tillidsrepræsentant. Vi er altid klar til at rådgive jer om krav og procedure.

Kontakt HK Sjælland på tlf. 7011 4545.