Lene Roed taler for, at HK'erne skal løse de administrative opgaver. Det vil også løse rekrutteringsproblemerne. Foto: Tom Ingvardsen

- Udsigten til mangel på kvalificeret arbejdskraft til fremtidens velfærd øger behovet for at få optimeret hver enkelt faggruppes potentiale. Det imødekommer vi blandt andet ved at overlade de administrative opgaver til HK’erne. Sådan lyder det fra HK Kommunals formand, Lene Roed, i et større indlæg i Netavisen Pio.

Det kalder nemlig ifølge formanden på handling, at det danske samfund ser ind i et scenarie, hvor der i 2030 vil mangle 44.000 ekstra medarbejdere i den offentlige sektor, hvis velfærden skal være på samme niveau, som den er i dag.

Den rekrutteringsudfordring bliver bare understreget af, at der i sommer var et fald på ikke mindre end 14 procent i optaget til de store velfærdsuddannelser.

Rette medarbejder til rette opgave

Det er som et led i løsningen på den udfordring, Lene Roed appellerer til, at kommuner og regioner får sat fokus på en ny form for arbejdsdeling, der betyder, at velfærdsopgaverne bliver udført af de rigtige medarbejdere.

 

opgaver som løn, bogholderi, it og journaler naturligvis varetages af dem, der er uddannede i og har erfaring med effektiv administration
-Lene Roed, formand for HK Kommunal

 

- Al erfaring viser, at for eksempel pædagoger, lærere og sygeplejersker har fået så meget administrativt arbejde, at det er gået ud over deres tid til børn, ældre eller patienter. Hvis vi skal sikre en velfærd med færre hænder, skal opgaver som løn, bogholderi, it og journaler naturligvis varetages af dem, der er uddannede i og har erfaring med effektiv administration, skriver HK Kommunals formand i sit indlæg.

En bedre arbejdsdeling, hvor de rette medarbejdere løser de rette opgaver, vil ifølge HK Kommunals formand ikke alene skabe luft til de nødvendige indsatser, men også sikre, at borgerne får en helhedsorienteret og tillidsskabende sagsbehandling med styr på retssikkerhed og økonomi.

- Professionelle administratorer sikrer desuden et demokratisk funderet velfærdssamfund, der er kendetegnet ved gennemsigtighed, effektivitet og retfærdighed, slutter Lene Roed sit indlæg.

Artiklen er opdateret 01. november 2022