Genrefoto: Lars Pryds

Fremtiden for beskæftigelsesindsatsen har i den grad været på dagsordenen under den netop afsluttede valgkamp. Flere partier har spillet ud med besparelser i milliardklassen på jobcentrene. Andre partier ønsker helt at afvikle dem.

Det er bagtæppet for, at flere centrale beskæftigelsespolitiske aktører her forud for afholdelsen af KL's store, årlige beskæftigelseskonference, JobCamp, nu tager til genmæle med en appel om, at man ikke underminerer jobcentrene og den aktive beskæftigelsespolitik gennem ureflekterede besparelser.

DA: Jobcentrene udfylder en helt central funktion

En af dem er vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Erik E. Simonsen. Han medgiver, at der er en række punkter, hvor jobcentrene kan forbedre sig. Men vicedirektøren abonnerer ikke på den opfattelse, at der er en masse medarbejdere, der går på arbejde for at gøre livet surt for de ledige.

- Vi mener, at jobcentrene udfylder en helt central funktion, og at medarbejderne gør, hvad de kan, siger Erik E. Simonsen til Magasinet Danske Kommuner.

For DA er det vigtigt at holde fast i den aktive beskæftigelsesindsats, der – med vicedirektørens ord -både hjælper og giver et spark over benet for at minde om, at det ikke går ikke at søge job.

- Derfor skal vi bevare kerneelementerne i jobcentrene. Det er helt nødvendigt, hvis vi ikke vil have højere strukturel ledighed og flere på langvarig offentlig forsørgelse, siger Erik E. Simonsen til Danske Kommuner.

HK: Hysterisk detailpræget lovgivning

Samme toner lyder der fra HK-tillidsrepræsentant og beskæftigelsesfaglig medarbejder i Jobcenter Viborg, Karina Sørensen, der netop er blevet udpeget som HK Kommunals talsperson på beskæftigelsesområdet. Karina Sørensen mener også, at den aktive tilgang til beskæftigelsesindsatsen fremover må være en hjørnesten i jobcentrenes arbejde.

- Rigtig mange borgere vil ende i passivitet, hvis man kan få en ydelse uden at skulle gøre noget. Mange af de borgere, vi møder, har svært ved at være opsøgende. Dem hjælper vi, så de ikke bliver mere isolerede. Andre ville få et job uanset, hvad vi gør. Hvis vi er dygtige, sker det hurtigere, siger hun ifølge Danske Kommuner.

Og så bør man ifølge Karina Sørensen gøre jobcentrene mere tidssvarende frem for at afskaffe dem og bygge et nyt system op.

- Jeg afviser ikke større justeringer, men jeg kan ikke se, hvad man skulle vinde ved at begynde forfra. Man kan begynde med lovgivningen, der er hysterisk detailpræget. Jeg behøver ikke have at vide i loven, at jeg skal tale med borgerne for at udvikle dem. Der står jo heller ikke i folkeskoleloven, at læreren ikke skal sidde med ryggen til eleverne, siger hun til Danske Kommuner.

KL: Vigtigt ben i den danske model

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der også er formand for KL's arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg, er en tredje central aktør, der problematiserer toneangivende politiske partiers udmeldinger på beskæftigelsesområdet.

- Den aktive beskæftigelsesindsats er et vigtigt ben i den flexicuritymodel, vi har i Danmark, og tager du ét ben ud, sætter du noget meget overordnet på spil. Denne her valgkamp har efterladt en koloenorm usikkerhed om opbakningen til den aktive beskæftigelsespolitik, lyder det fra Rahbæk Juel i Danske Kommuner.

Artiklen er opdateret 03. november 2022