Formand for HK Handel Mette Høgh

De kommende overenskomster tegner til at blive historisk svære og uforudsigelige, forudser både arbejdsmarkedsforsker og formand Mette Høgh. Foto: Simon Klein-Knudsen.

Når overenskomsterne for det private arbejdsmarked skal aftales i starten af det nye år, er det første gang, at det bliver med HK Handels formand Mette Høgh for enden af forhandlingsbordet.

Men med sine mangeårig erfaring som formand for HK Handel Hovedstaden er hun topforberedt på opgaven.

BLIV HØRT I FORHANDLINGERNE: OK23 ser ud til at blive en svær overenskomst at forhandle. Derfor er det også ekstra vigtigt, at vi har jer og jeres ønsker i ryggen, når vi går ind til forhandlingerne. Send os derfor dit overenskomstkrav så snart som muligt - du kan både gøre det på SMS og elektronisk her. Så tager vi dit ønske med til forhandlingsbordet.

 

 

- Jeg er ny som hovedforhandler, men jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at få tilkæmpet medlemmerne nogle goder, som de har ønsket og kan mærkes i deres hverdag og arbejdsliv, fortæller hun.

Sprængfarlig cocktail

Med den nuværende situation ser det dog ud til at blive en svær opgave at løfte.

Skyhøje energipriser koster arbejdsgiverne dyrt hver dag. Tag så også en buldrende inflation, som i stigende grad mærkes af lønmodtagerne, og du får en sprængfarlig cocktail, forklarer Søren Kaj Andersen.

Han er lektor og centerleder for Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet og har specialiseret sig inden for overenskomstfornyelser på det private arbejdsmarked.

- Det er en vanskelig økonomisk situation, som vi står i. Men på mange punkter er den også meget speciel, fordi vi både har tårnhøj beskæftigelse, en stærk økonomi og så samtidig en voldsom inflation, som især rammer lønmodtagersiden, siger han og tilføjer:

- Samlet set kigger vi altså ind i et forhandlingsklima, der er historisk svært og meget uforudsigeligt. Arbejdsgiverne vil med sikkerhed være tilbageholdende med at komme med for mange indrømmelser, fordi økonomien regner til at blive mere presset det kommende år. Samtidig har lønmodtagerne høje forventninger til resultaterne af forhandlingerne.

Stadig masser at kæmpe for

Det billede kan Mette Høgh godt nikke genkendende til fra sin side af forhandlingsbordet.

- Vi står desværre i sådan en situation, hvor vores modpart også mærker krisen, og det gør det svært at nå et kompromis. Men jeg vil alligevel kæmpe med næb og kløer for, at vores medlemmer får de gode vilkår, jeg synes, de fortjener, fortæller hun.

Mette Høgh understreger også, at der stadig er masser at kæmpe for, når overenskomstforhandlingerne først går i gang.

- Vi har masser af ting på bordet, som vi håber på at forhandle hjem. En højere mindstelønssats er blot en af dem, men vi kommer også til at kigge på uddannelse og arbejdstid. Og så skal vi selvfølgelig også se nærmere på, hvad vores medlemmer ønsker, når kravindsamlingen slutter.

Industrien sætter rammen

Lige nu er hun allerede i gang med at lave de indledende benstræk, inden hun sammen med modparten giver sig i kast med de ugelange maratonforhandlinger, der begynder til marts.

Meget skal forberedes, og så skal overenskomsterne for Industrien også først forhandles på plads, inden HK Handel og de andre forhandlingsparter kan gå videre med deres egne overenskomster.

Overenskomsten for industrien fungerer nemlig som en øvre ramme. Det vil sige, at den er med til at afgøre, hvordan de andre overenskomster på det private arbejdsmarked kommer til at se ud

Helt konkret betyder det, at industriens overenskomst blandt andet sætter rammen for den mindstelønssats, HK Handels medlemmer kan forvente.

- Derfor er vi også på en række punkter bundet til det resultat, som forhandlerne i industrien får hjem. Men jeg satser på, at vi får en god og solid overenskomst hjem, som vores medlemmer vil bakke op om, siger Mette Høgh.