Mange kender det. Det kriller lidt i halsen. Kroppen er tung og øm. Og snotten løber derudad. Men altså på den anden side, er der jo lige den der opgave, man gerne vil lave færdig, og der er også det der møde, man ikke må gå glip af. Så til trods for symptomer på sygdom tager mange alligevel på arbejde.
Faktisk er knap halvdelen af danskerne indenfor det seneste år gået på arbejde eller taget på studie, selvom de har været syge eller har haft symptomer på sygdom. Det viser en netop offentliggjort undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, der er foretaget blandt 1.528 danskere i analyseinstituttet Norstats panel i september 2022. Flest er gået på arbejde med ondt i halsen (48 %), men heller ikke tiltagende hoste (her svarer 33 %, at de er gået på arbejde) eller træthed, ømhed i kroppen og kvalme får alle til at blive hjemme - 41 % er gået på arbejde på trods af disse symptomer.
Og det er altså selvom et af de vigtigste råd gennem de seneste års coronapandemi netop har været ”bliv hjemme, hvis du har symptomer på sygdom”.
- Når vi bliver syge og vælger at blive hjemme, så undgår vi at smitte andre. At blive hjemme er en af de vigtigste anbefalinger til, hvordan vi sammen får bekæmpet og reduceret smitsom sygdom. Særligt lige nu, hvor vi går ind i en sæson med stigende smitte med bl.a. influenza og covid-19, der kan ramme både den enkelte og familien hårdt, og som kan ende med at lægge ekstra pres på vores sundhedsvæsen, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Line Raahauge, i en pressemeddelelse.
Arbejdspladserne bør have klare retningslinjer
Årsagerne til at så mange vælger at tage på kontoret, selvom de er syge, er ifølge undersøgelsen blandt andet, at folk vurderer, at de godt kan tage på arbejde uden at smitte andre, eller at symptomerne ikke er slemme nok til at kunne tillade sig at blive hjemme. Men også ønske om ikke at belaste kolleger med ekstra arbejde, samt lederens opfattelse af en som medarbejder har betydning for beslutningen, viser undersøgelsen.
- Det kan være en hjælp for den enkelte, at der er klare retningslinjer på arbejdspladserne for, hvordan man skal forholde sig, når man er syg, så man ikke er i tvivl og møder op syg, siger Line Raahauge fra Sundhedsstyrelsen.
Alligevel viser undersøgelsen, at det kun er halvdelen af de adspurgte, der oplever, at der er klare retningslinjer på arbejdspladsen for, hvordan de skal forholde sig ved sygdom.
I HK Privat bakker næstformand Gitte Geertsen op om, at der bør være klare retningslinjer på arbejdspladserne.
- Og så er det vigtigt, at vi få ændret den kultur, der er på nogle arbejdspladser om, at man går på arbejde, selvom man er syg. Når man er syg, er man syg, og så skal man blive hjemme - og man skal heller ikke arbejde syg hjemmefra. Man skal melde sig syg og blive under dynen, indtil man igen er rask. For at det skal lykkes, er ledelsen nødt til at gå forrest, siger Gitte Geertsen.
Så mange er taget på arbejde, selvom de har haft …
- Ondt i halsen (48 %)
- Almene symptomer som træthed, ømhed i kroppen og kvalme (41 %)
- Løbenæse i sammenhæng med andre symptomer (36 %)
- Tiltagende hoste (hoste før eller sammen med andre symptomer) (33 %)
- Feber over 38 grader (8 %)
- Udslæt (7 %)
- Kulderystelser (7 %)
- Diarre eller opkast (7 %)
- Jeg er ikke taget på arbejde eller på uddannelse med symptomer på smitsom sygdom inden for det seneste år (33 %)
Kilde: Norstat-undersøgelse for Sundhedsstyrelsen, september 2022 (Befolkningsundersøgelse: Danskernes adfærd i forbindelse med sygdom 2022)