Oliver
I dag har Oliver Dean fuldtidsarbejde som fitness-instruktør i Fitness World i Søborg. Det er en stor fitnesskæde med overenskomst, så han var mere tryg ved at tage arbejde der.

Oliver Dean fik nok, da han efter at have været elev i et fitnesscenter blev fyret en måned efter endt uddannelse. Han havde længe syntes, at det var mærkeligt, at han ikke havde fået mere i løn i sin elevtid.

- Jeg knoklede mere end et år i lære, hvor jeg hang jeg fast på samme løntrin. Jeg fik godt 8.000 kr. udbetalt for at arbejde på fuld tid. Det, syntes jeg, var mærkeligt. Men jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at jeg blev snydt af min arbejdsgiver, siger Oliver Dean, der i foråret blev færdiguddannet fitness-træner og kostvejleder fra erhvervsskolen NEXT i København.

- Så sendte jeg de seneste lønsedler til min mors mail og bad hende kigge dem igennem. Hun kunne heller ikke forstå den lave løn og rådede mig til at sende lønsedlerne videre til min fagforening og få dem tjekket.

Det gjorde Oliver Dean næste dag, og der var hurtigt svar fra HK Privat: Hans arbejdsgiver havde ikke løftet ham fra et løntrin til et andet undervejs i uddannelsen, ligesom han ikke havde fået indbetalt arbejdsmarkedspension, da han fyldte 20 år. Nu har han fået 24.000 kroner i efterbetaling.


Arbejdsgivere glemmer overenskomstmæssige stigninger

Hver anden har oplevet at finde fejl på deres lønseddel, viser gentagende undersøgelser, som Fagbevægelsens Hovedorganisation har foretaget blandt danske lønmodtagere.

Det er heldigvis langt de færreste løntjek, der ender i retssager som Oliver Deans gjorde. De fleste sager løses i mindelighed, når HK gør arbejdsgiverne opmærksom på, at de har lavet fejl, fortæller faglig sagsbehandler i HK Østjylland Stine Mathiesen, der gennem sine 16 år i HK har set rigtig mange lønsedler igennem.

- Mange arbejdsgivere har styr på det og gør det rigtigt, men når man har med mennesker at gøre, kan der ske fejl. Dem, der sidder med lønudbetalingen, er også afhængige af at have de rigtige oplysninger at beregne ud fra, og det er desværre ikke altid tilfældet.

Hun sidder i det juridiske team i HK Østjylland og tjekker de medlemmers lønsedler, som hendes kolleger har konstateret skal undersøges nærmere:

- Derfor oplever jeg også mange fejl i de sager, jeg sidder med - både store som små, siger Stine Mathiesen.

Hun fortæller, at én af de typiske fejl er, at de overenskomstmæssige stigninger på blandt andet fritvalgskontoen ikke er fulgt med. Derudover er det heller ikke alle arbejdsgivere, der er opmærksomme på, at der ifølge overenskomsten skal regnes pension af fritvalg og feriepenge. I nogle sager er der tale om fejl, der kan løbe op i flere hundrede tusind kroner, fortæller hun.

6 TIPS TIL AT TJEKKE DIN LØNSEDDEL

Hun fortæller, at én af de typiske fejl er, at de overenskomstmæssige stigninger på blandt andet fritvalg ikke er fulgt med. Derudover er det heller ikke alle arbejdsgivere, der er opmærksomme på, at der ifølge overenskomsten skal regnes pension af fritvalg og feriepenge. Og så husk, at du altid kan tage fat i din lokale afdeling på tlf. 7011 4545 og få hjælp til at få tjekket din lønseddel.

 

  • Få tjekket en lønseddel af din fagforening og brug den til at holde op mod de næste. Stemmer beløbene overens?
  • Hold øje med ”år til dato”-saldoen i bunden af din lønseddel, og om tallene ruller rigtigt videre fra måned til måned. Her vil en fejl ofte kunne opdages.
  • Hvis dine feriedage bliver opgjort på din lønseddel, så tjek om antallet af feriedage, du har optjent og afholdt, stemmer.
  • Hold øje med pensionsindbetalingen, og hvad der bliver regnet pension af.
  • Tjek desuden om det beløb, der står, at der er indbetalt til pension, også rent faktisk er sat ind. Det kan du gøre hos dit pensionsselskab eller pensionsinfo.dk.
  • De fleste overenskomstansatte i private virksomheder har ret til et ekstra pensionsbidrag, når man er på barsel. Det er dog ikke alle arbejdsgivere, der er opmærksomme på dette. Det er derfor vigtigt at være særlig opmærksom på den sidste lønseddel, man får, inden man overgår til barselsdagpenge.

    Kilde: faglig sagsbehandler i HK Østjylland Stine Mathiesen

 

I uge 46 og 47 kører de overenskomstmærkede fagforeninger en kampagne for løntjek over hele landet. Bag kampagnen står FH, der er lønmodtagerorganisation for 1,3 millioner lønmodtagere.