Rikke Skousgård Lindgaard og Heidi Lynge Holst Berg, tillidsrepræsentanter hos Jobcenter Næstved

Unødigt bureaukrati, dårlig behandling af syge, kommunal kassetænkning. Retorikken har været hård under den seneste valgkamp, hvor jobcentrene og de ansatte har været genstand for massiv kritik fra politikere og i medierne.

Det påvirker arbejdsmiljøet på Jobcenter Næstved. Her er tillidsrepræsentanterne Heidi Lynge Holst Berg og Rikke Skousgård Lindgaard meget opmærksomme på, hvordan den negative omtale påvirker deres kolleger – men også dem selv:

- Hvis jeg er til fest og sætter mig ved et bord med mennesker, jeg ikke kender, så tænker jeg en ekstra gang over, hvad det er, jeg siger, og hvor jeg arbejder henne. Jeg siger ikke som det første, at jeg er sagsbehandler på sygedagpenge. Det er en partykiller, eller også tænder det op i en debat, jeg overhovedet ikke har lyst til at begynde, siger Rikke Skousgård Lindgaard og fortsætter:

- Jeg kan høre fra mine kolleger, at de har det på samme måde. De synes ikke, det har været sjovt med den dårlige medieomtale.

Hård retorik får ansatte til at tvivle

HK Sjælland møder Rikke Skousgård Lindgaard og Heidi Lynge Holst Berg i kommunebygningen i Næstved, hvor en del af jobcenteret ligger. Andre afdelinger ligger rundt omkring i Næstved, blandt andet på Birkebjerg Allé 1, hvor Rikke Skousgård Lindgaard sidder til daglig. Hun har arbejdet i jobcenteret siden 1999, hvor hun var elev, med et kort afbræk, og har i den tid varetaget forskellige stillinger – mest omkring ydelse. I sommer fik hun en ny funktion, og i dag er hun sagsbehandler og fastholdelseskonsulent. Rollen som tillidsrepræsentant har hun haft i otte år.

Vi kan mærke, at kolleger tænker over, om det her er det rigtige job. Skal de blive ved med at være socialformidler eller finde et andet sted, hvor det er rart at være.
- Rikke Skousgård Lindgaard, tillidsrepræsentant Jobcenter Næstved.

Heidi Lynge Holst Berg har samme oplevelse.

- Vi oplever, at den seneste tids retorik om jobcentrene bliver videreformidlet af borgerne, når de møder medarbejderne. Mine kolleger oplever tydeligt, at de pludselig bliver råbt ad og talt grimt til af borgere, der føler, de har ret til at tale ned til jobcentermedarbejderne, fordi det gør politikerne, fortæller Heidi Lynge Holst Berg og referer til den seneste valgkamp, hvor flere politikere har været efter jobcentrene.

Heidi Lynge Holst Berg er tillidsrepræsentant på andet år og sidder til daglig i jobcenteret i Næstved Kommune. I otte år har hun arbejdet i jobcenteret og varetaget mange forskellige funktioner, men arbejder i dag i dagpengeteamet som personlig jobformidler. Eller vejleder, som hun selv kalder det.

Grunden til, at de er to tillidsrepræsentanter på arbejdspladsen, er, at mange af deres kolleger er medlemmer af en fagforening. Antallet af tillidsvalgte kommer nemlig an på antallet af medarbejdere på arbejdspladsen.

Læs mere om, hvordan I får en tillidsrepræsentant på din arbejdsplads

Rikke Skousgård Lindgaard og Heidi Lynge Holst Berg oplever, at den seneste tids kritik af jobcentrene påvirker deres job som tillidsrepræsentanter, da det er et emne, som fylder meget hos deres kolleger.

- Det er problematisk, at politikerne skaber et dårligt billede af jobcentrene. Politikerne har jo selv været med til at lave spillereglerne. Det smitter af på os alle sammen (medarbejderne red.). Det er svært at gå glad på arbejde, hvis man tvivler på, om det, man laver, har sin berettigelse, siger Heidi Lynge Holst Berg og tilføjer:

Jeg ville ønske, at politikerne havde mere tillid til os medarbejdere. En tro på, at de mennesker, som arbejder her, faktisk vil det bedste. Men i den offentlige debat bliver vi beskrevet som nogle, der vil gøre livet surt for borgerne. Vi er mennesker, som har valgt et job, hvor vi gør en forskel for andre mennesker.
- Heidi Lynge Holst Berg, tillidsrepræsentant Jobcenter Næstved. 

Ansatte skal have lyst til at blive

Efter politikernes kritik af jobcentrene har flere forskere været ude at sige, at debatten omkring jobcentrene har været unuanceret og ofte uberettiget. Tillidsrepræsentant Heidi Lynge Holst Berg oplever i den grad, at jobcenteret er blevet noget, som alle har en holdning til uden at vide, hvad et jobcenter består af.

Et vigtigt arbejdsområde er ifølge de to tillidsrepræsentanter at hjælpe kolleger med at håndtere de følelsesmæssige krav, der ligger i jobbet. Såsom at klæde medarbejderne på i forhold til, hvad kan man forvente af jobbet som jobcentermedarbejder, hvad man skal kunne stå på mål for – og vigtigst af alt, hvad man ikke skal stå på mål for.

Derudover arbejder Heidi Lynge Holst Berg og Rikke Skousgård Lindgaard målrettet med fastholdelse af medarbejdere i samarbejde med arbejdsmiljørepræsentanter og ledelse. For at gøre det attraktivt at arbejde i Jobcenter Næstved.

- I rekrutteringen af nye medarbejdere gør vi alt for at fortælle om muligheder for uddannelse og kurser, og at man kan udvikle sig ved at prøve forskellige funktioner i jobcenteret, hvor det er muligt. Netop for at få medarbejdere til at have lyst til at blive hos os, fortæller Heidi Lynge Holst Berg.

Men uddannelsesmuligheder gør det ikke alene. Medarbejdere, borgere og ikke mindst politikere skal være bedre til at tale højt om de gode oplevelser fra jobcentrene. De stemmer mangler i det offentlige rum, mener de to tillidsrepræsentanter.

Vi (medarbejdere red.) skal være bedre til at turde prale, når vi gør det godt. Det gør vi ikke i dag, fordi vi er bange for at blive kritiseret, selvom vi er stolte af vores arbejde.
- Rikke Skousgård Lindgaard, tillidsrepræsentant Jobcenter Næstved.

1000 gode historier fra jobcentrene - HK

- Der sidder rigtigt mange, som har gode oplevelser, men ikke tør ytre sig, da de er bange for at blive haglet ned. Vi har jo flest, der har en god oplevelse, men det er ofte de dårlige historier, der bliver fortalt, siger Rikke Skousgård Lindgaard.

De to tillidsrepræsentanter opfordrer lokalpolitikerne, der kommer ude på jobcentrene og ofte har et godt samarbejde med dem, til at råbe højere, så de gode fortællinger kan høres på Christiansborg.

- Politikerne taler som om, at de taler mod bedrevidende. Som om, at de i bund og grund ikke aner, hvad et jobcenter egentlig består af. Igennem en årrække har skiftende regeringer sparet og udsultet forskellige områder – bl.a. sygehuse, psykiatrien, børneinstitutioner, hvilket vi ser effekten af nu med medarbejderflugt, dårlig trivsel og arbejdsmiljø, massive rekrutteringsvanskeligheder osv. Det samme vil jo unægteligt ske på vores område, hvis vi ikke bliver prioriteret og bilder os ind, at vi er overflødige, lyder det fra Heidi Lynge Holst Berg.