strikkede hk stat-håndvarmere

Billedtekst Jette Bøgvads mor har strikket 15 sæt håndledsvarmere til medarbejderne på Hjemmeværnskommandoen i Vordingborg. Foto: Privat

Der er skruet ned for varmen på de statslige arbejdspladser. Og for mange med kontorarbejde, er det blevet en kold fornøjelse.

- Vi mærker det, når vi sidder stille og arbejder. Især på hænderne, fortæller Jette Bøgvad, der er overassistent på Hjemmeværnskommandoens kontor til TV2 Øst.

Hun var derfor en af de mange, der reagerede, da HK Stat i efteråret udloddede garn til medlemmer, der ville strikke håndledsvarmere, strømper eller andet "HK Stat-wear" til kollegerne.

Nu kan kulden for alvor mærkes

Siden har Jette Bøgvads mor strikket 15 sæt håndledsvarmere til Jette og kollegerne på Hjemmeværnskommandoen i Vordingborg, og det synes TV2 Øst altså var så en god historie, at det nu er blevet til en lokal nyhed i det sjællandske regionalmedie.

LÆS OGSÅ: Jette og kollegerne frøs på kontoret, men så kom hendes mor til undsætning 

Siden oktober har det været et krav, at temperaturen skulle sænkes til 19 grader i offentlige bygninger med få undtagelser. Og de seneste 14 dage, det for alvor er begyndt at kunne mærkes, fortæller Jette Bøgvad.

- Den kommer sådan snigende den der kulde. Det følger jo årstiden, og de andre år har man også kunne mærke det, men jeg kan godt mærke i år, at der ikke er den fulde varme på radiatoren mere, og at vi ikke bare kan skrue op, som vi har kunnet før, siger hun til TV2 Øst.

Kvinder fryser mere

Tv-stationen har også talt med en forsker, der betegner 19 grader som "helt klart på den kølige side".

- Selvfølgelig har det nogle konsekvenser på komforten. Vi vil helst have nogle lidt højere temperaturer, når vi sidder, som mange af os gør, i et stillesiddende arbejde. Det kan være ubehageligt.

- Der er ingen tvivl om, at det ikke er behageligt, men det er heller ikke ekstremt. Der er ikke nogen af os, der får forfrysninger af at gå på arbejde i 19 grader, uanset hvor stille vi sidder, siger Jørn Toftum, der er forsker i blandt andet temperaturpåvirkning ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) til TV2 Øst.

Han påpeger, at hvordan mennesker oplever temperaturskift, er vidt forskellig fra person til person. Ifølge Jørn Toftum viser forskning, at kvinder eksempelvis ofte hurtigere vil komme til at fryse end mænd på grund af forskelle i forbrænding og energiomsætning.

Ifølge tillidsrepræsentant Joan Schack er håndledsvarmerne blevet et stort hit.

- Jettes flotte initiativ er ikke bare for sjov. Det gør faktisk en forskel og er en ret effektiv måde at holde varmen på, siger hun til tv-stationen.

Har du (eller din mor) også strikket til kollegerne? Har I fundet en god løsning for ikke at fryse? Eller fryser I bare alt for meget? HK Statbladet tager i den kommende tid temperaturen på de statslige arbejdspladser, og vi vil meget gerne høre din historie, så skriv til os på mail eller Facebook.