Andreas Stensig og Mette Nordensgaard Dam Nielsen

 

Mette Nordensgaard Dam Nielsen og Andreas Stensig og har begge læst serviceøkonom og er nu i gang med såkaldt top-up-uddannelse i ”innovation og entrepreneurship”. De mødte hinanden i en studiegruppe, og derefter er det gået slag i slag til, at de vandt DM i entrepreneurship i 2022 med deres virksomhed RoboE, som de driver sammen med tre maskinmesterstuderende.

Mettes egne fordomme

Det så ellers anderledes ud i kortene for Mette Nordensgaard Dam Nielsen, da hun skulle vælge uddannelse. Det startede med en klasselærer i folkeskolen, der fortalte Mette, at hun skulle på gymnasiet. Ellers ville læreren begynde at græde. For det skal man da med et godt hoved.

Mette Nordensgaard Dam Nielsen

- Jeg er blevet pacet. Jeg tog på STX, fordi det var det ”rigtige”, men jeg befandt mig ikke godt med det. Da jeg var ved at være færdig der, gentog historien sig med pres for at skulle på universitetet, men STX havde gjort mig skoletræt, fortæller Mette Nordensgaard Dam Nielsen, der i stedet blev elev i en skobutik, og selv om hun gjorde det godt, var det ikke helt det, hun havde drømt om.

- Jeg havde selv fordomme om, at man skulle studere for at blive til noget. Og helst på universitetet. Jeg havde høje forventninger til mig selv og havde brug for at opnå noget mere. Jeg faldt over uddannelsen til serviceøkonom og er senere startet på ”innovation og entrepreneurship”, og det var den bedste beslutning. Mit mindset har ændret sig. Jeg er gearet til at tage action – og ikke mindst til at blive skubbet ud på dybt vand. Jeg er stolt af at sige, hvad jeg læser – også selv om mine venner nu har en kandidatgrad, fortæller Mette Nordensgaard Dam Nielsen.

 

Andreas Stensig

Andreas’ mavefornemmelse

For Andreas Stensig var uddannelsesvalget anderledes. Begge hans forældre har videregående uddannelser, og hans far er tidligere ph.d. og forsker, men han har ikke følt et pres til at tage et bestemt uddannelsesvalg.

- Jeg startede med et sabbatår, hvor jeg arbejdede på en natklub. Det var der mange fordomme om, men jeg oplevede at få en hel del kompetencer, og dem ville jeg gerne have papir på. Derfor begyndte jeg at læse serviceøkonom. Jeg valgte uddannelsen, fordi der var meget praktisk arbejde, praktik, team- og casearbejde, og først da jeg var færdig med den, bestemte jeg mig for top uppen ”innovation og entrepreneurship”. Jeg tror meget på, at man skal gøre det, der føles rigtigt i maven på det tidspunkt, man står i situationen, fortæller Andreas Stensig.

 

En hyldest til de mere praktiske uddannelser

Der er selvfølgelig forskel på en uddannelse på et erhvervsakademi og på et universitet. Men det er en forskel, som Andreas Stensig og Mette Nordensgaard Dam Nielsen hylder.

- Jeg har venner, der lige som mig, er mere praktiske, men de kæmper sig gennem en teoretisk universitetsuddannelse, for det er jo det, man ”skal”. Vi er derimod selv med til at forme vores uddannelse. Vi bliver skubbet ud på dybt vand med en masse konkurrencer, hvor man skal stå foran et eksternt panel. Det er med til at ruste os til vores fremtid, og vi uddanner os ikke til nogen bestemt titel. Jeg tror, at der bliver kæmpe forskel på, hvor alle os på holdet ender, siger Andreas Stensig og Mette Nordensgaard Dam Nielsen supplerer:

- Alle ved, hvad uni er, men der er ikke så mange, der ved noget om erhvervsakademiet. Men vi har i hvert fald bevist, at vi kan noget. For mig var det vigtigt, at der var udviklingsprojekter, for det er noget af det, der giver mig energi, fortæller Mette Nordensgaard Dam Nielsen.

 

Andreas Stensig og Mette Nordensgaard Dam Nielsen

 

Gode råd til unge om uddannelsesvalget

Andreas Stensig og Mette Nordensgaard Dam Nielsen har tydeligvis valgt den uddannelse, der var den rigtige for dem, og de har disse råd til andre unge:

- Gå med det, der føles rigtigt NU. Så kan du altid vælge en anden top up eller på anden vis skifte retning. Det skal føles rigtigt i maven. Vær åben for muligheder. Vær lidt risikovillig. Sig ja til ting.

Fremtiden ligger ikke fast

Andreas Stensig og Mette Nordensgaard Dam Nielsen færdiggør deres uddannelse til januar. Hvad der skal ske derefter, ligger endnu ikke helt fast.

- Vi søger funding til at arbejde fuld tid, når vi bliver færdige til januar, og vi er også superspændte på, hvad der kommer ud af vores samarbejde med Universal Robots. De hjælper os med vores udvikling og vil gerne lære af vores udfordringer. Det er vildt, at en markedsleder på verdensplan har lyst til at arbejde med os. Vi har overgået alle vores drømme ved at møde op hver dag og sige ja til det, der kom. Jeg synes, vi er et sted, der er fucking fedt. Vi er så godt et sted, slutter Mette Nordensgaard Dam Nielsen.

 

ROBOE

Underviserne på ”innovation og entrepreneurship” satte Andreas Stensig og Mette Nordensgaard Dam Nielsen sammen med en gruppe maskinmesterstuderende fra Svendborg, som havde en god idé, men manglede nogle til at drive processen og skabe en forretning.

RoboE er et såkaldt ”end of arm tool til cobots”, der kan semiautomatisere gevindskæring. De har udviklet en prototype, der skal til at testes ude ved potentielle kunder.

Mette og Andreas har kontor på Stibo Accelerator, som giver dem fede omgivelser, sparring, netværk og udfordringer. 

Du kan læse mere på  https://www.linkedin.com/company/roboe/