Heidi Dyrholm Jensen

Vi risikerer at presse lønningerne ned, hvis beløbsgrænsen bliver sænket, mener tillidsrepræsentant Heidi Dyrholm.

 

Af Heidi Dyrholm Jensen, lagerekspedient og tillidsrepræsentant

Mens vi går og venter på, at vi får en ny regering, bliver beløbsgrænsen for lønmodtagere, der kommer til Danmark fra lande uden for EU, igen og igen nævnt som en af knasterne mellem Socialdemokratiet og Venstre.

For Danmark mangler arbejdskraft, og derfor skal beløbsgrænsen sænkes, lyder det fra særligt de borgerlige. Det vil gøre det lettere for udenlandsk arbejdskraft at komme til Danmark. Men vi risikerer også, at det vil presse lønningerne ned.

Beløbsgrænsen: Fra 1. december i år er beløbsgrænsen sat ned fra 448.00 kroner til 375.00 kroner. Det vil sige, at man som borger fra et land uden for EU kan komme til Danmark og arbejde, hvis man tjener mindst 375.000 kroner. Men nogle politikere vil have den endnu længere ned.

 

 

Som ansat på et lager, der er et af de områder, hvor det er svært at besætte ledige stillinger, har jeg et andet forslag: Prøv at tale jobbet op. Ville du søge job i en branche, hvor man i folkemunde bliver betegnet som en reolabe? Eller ville du anbefale dine børn at gå ind i en branche, hvor respekten for din faglighed er lavere end moralen til en gennemsnitlig julefrokost.

Måske ville du, hvis jeg fortæller dig, at det faktisk er ganske tilfredsstillende at arbejde på lager. At vi – sammenlignet med lignende jobs – har fornuftige arbejdstider, plads til både faglærte og ufaglærte kolleger og en ok løn? At det er os, som er med til at sikre, at hele Danmark er velforsynede med alt fra mad til mode og medicin? Og at det samtidig er os, der sørger for, at julegaverne til dine kære når frem til tiden?

Hvis vi får fortalt de historier, kan det være, at der er mennesker her i landet, som helt af sig selv vil være en del af vores arbejdspladser og fællesskaber. Men selv hvis det ikke er tilfældet, er vi klar til at byde nye kolleger velkommen på vores arbejdspladser, uanset hvilket land, de har rødder i. Når bare det sker på dansk overenskomst og sædvanlige løn- og arbejdsvilkår, som for os, der allerede er i branchen.

For det nytter ikke noget, at politikerne sænker beløbsgrænsen så meget, at det går ud over vores løn og arbejdsvilkår. Det vil være et gigantisk selvmål, som betyder, at man flytter et problem i stedet for at løse det.