Bord dækket op til julefrokost

For mange er julefrokosten en god ventil. men der er også ting, man skal være obs. på. Foto: COLOURBOX 

Det er endelig blevet tid til julefrokoster igen. Det betyder hovedsageligt hygge og fest. Men med promiller i blodet, kan der også ske fejl, der gør mandagen efter til en pinlig affære.

Vi har talt med arbejdsmiljøkonsulent i HK Handel, Henriette Bjerg Mahrt, der her giver tre gode råd til, hvordan du undgår de værste bommerter til julefrokosten.

1 – Husk: De sædvanlige regler gælder stadig

Når du er til julefrokost på dit arbejde, gælder alle de sædvanlige regler og arbejdsmiljøloven stadig – også selvom du har fået hapset lidt for mange snaps. Det vil blandt andet sige, at du kan have krav på en arbejdsskadeerstatning, hvis du kommer galt af sted.

Men det vil også sige, at sexchikane og mobning selvfølgelig ikke hører til under en julefrokost, ligesom det heller ikke gør det i det daglige.

Selvom rammerne er løsslupne, så lad være med at gøre grin med kollegaer, hold den gode tone, og respekter dine kollegers grænser.

2 – Dialog er vejen frem

Det er en god idé at have en dialog med kollegaerne om de udfordrende situationer, der kan opstå til en julefrokost. For eksempel hvis der opstår konflikter, eller hvis en kollega overskrider en andens grænse. Her kan I for eksempel bruge dialogkort til at tale om, hvor jeres grænser går. I kan hente et sæt dialogkort gratis her.

Dialogkort om julefrokost

 

Dialogkort fra kampagnen "Hvor går grænsen".

3 – Accepter hinanden

For mange er julefrokosten en god ventil. Det er noget, man går og ser frem til i lang tid. Derfor er det også helt naturligt, at nogen skejer ud, opfører sig fjollet eller får lidt for meget at drikke. Og så længe det ikke går ud over andre, så skal der være plads til det.

Så lad mobilen blive i lommen – del ikke billeder eller videoer fra julefrokosten på de sociale medier, medmindre I alle har sagt god for det. Og lad være med at dele en masse sladder bagefter. På den måde bliver julefrokosten et mere trygt rum, hvor der er plads til at være lidt anderledes.

Kilde: Henriette Bjerg Mahrt, arbejdsmiljøkonsulent i HK Handel.