Penge

3,7 milliarder kroner.

Så mange penge har 741.000 danskere stående på deres feriekonti – klar til at blive hævet. ATP, der administrer feriepengeordningen, opfordrer derfor til, at du hurtigst muligt tjekker, om du er en af dem, der her feriepenge til gode.

Årsskiftet er nemlig lige om hjørnet. Og med den følger også deadlinen for afholdelse af ferie optjent i perioden fra 1. september 2021 til 31. august 2022 også.

Det er især timelønnede og funktionærer, der har skiftet job eller er blevet ledige, der har feriepenge til gode, fortæller ATP’s koncerndirektør, Anne Kristine Axelsson, til nyhedsbureauet Ritzau.

- Det er svært at sætte en finger på, hvad der præcist er årsagen til, at der stadig er så mange, der ikke har bestilt deres feriepenge. Forventningen er, at der vil blive bestilt en del feriepenge i forbindelse med julen, men erfaringen er, at langtfra alle feriepenge bliver bestilt. Derfor opfordrer vi kraftigt til, at man tjekker, om man skulle have feriepenge til gode, siger Anne Kristine Axelsson til Ritzau.

Er du i tvivl, om du har feriepenge til gode?

Så tjek for en sikkerheds skyld på borger.dk. Her kan du se, om du har feriepenge stående og bestille udbetaling af dine feriepenge.

Hvis du har feriepenge stående for perioden 1. september 2021 til 31. august 2022, kræver det som udgangspunkt, at du afholder ferien inden udgangen af i år.

Du behøver dog ikke stresse over at skulle nå at afholde ferie inden årsskiftet, hvis …

  • Du har holdt de første 20 dage af ferien, som du har optjent i perioden (1. sep. 2021 til 31. aug. 2022), De sidste 5 dage bliver nemlig udbetalt helt automatisk, når vi har passeret 31. december 2022.
  • Eller du i perioden (1. sep. 2021 til 31. aug. 2022), har skiftet job, og de feriedage, du ikke har nået at afholde, er optjent hos den arbejdsgiver, du er fratrådt. For så kan du faktisk få udbetalt dagene, uden de er holdt. Det kræver dog, at du anmoder Feriekonto eller din tidligere arbejdsgiver (alt afhængig af, hvem der har dine feriepenge) om udbetalingen. Det skal du bare gøre senest 30. september 2023 – så det har du ekstra tid til.

    Har du afholdt den ferie, du har optjent i perioden, eller når du  at afholde ferien inden årsskiftet, men blot endnu ikke har bestilt udbetaling af feriepengene endnu, kan du nå det frem til udgangen af september 2023. Herefter vil pengene blive overført til en feriefond.

Hvem har typisk feriepenge til gode hos Feriekonto?

Timelønnede

Normalt er feriepenge forbeholdt de lønmodtagere, som ikke har ferie med løn. Det vil sige, at de optjener 12,5 % af lønnen, som indbetales løbende til Feriekonto og udbetales i takt med, at de holder ferie.

Hvis du er fratrådt et job

Har du har ferie med løn og fratræder dit job, skal din tidligere arbejdsgiver indbetale feriepenge til Feriekonto, medmindre der er aftalt en feriekortordning (hvilket fremgår af din overenskomst) for de feriedage, du ikke har nået at holde, inden du stoppede. Hvis du har skiftet job eller er ledig, er du derfor også en af dem, der bør være ekstra opmærksom på, om du har feriepenge stående til udbetaling. Det gælder, uanset om pengene er hos Feriekonto eller en feriekortordning.