Det er blevet et politisk våben, hvilke bøger man må læse i USA. Foto: Mostphotos

Hvis det er sandt, at Danmark er ti år efter, hvad der sker i USA, så kan biblioteksansatte godt være ret bekymrede for fremtiden.

Den massive politisering og polarisering i landet har gjort, at biblioteker og skolebiblioteker nu er blevet en decideret kampzone for de to politiske fløje.

For de ansatte handler det personligt om chikane og endda dødstrusler.

På det biblioteksfaglige plan handler det om, at de respektive fløje vil have bandlyst og forbudt udgivelser, udstillinger, litteratur og andet, som de mener er skadeligt for andre, især unge at kunne låne og læse.

27 biblioteksansatte politianmeldt

Den amerikanske biblioteksforening fortæller i DR-artiklen, at ansatte i stigende grad får trusler på de sociale medier og endda bliver opsøgt i hjemmet af fundamentalistiske grupper.

Mens andre ekstreme grupper møder op til fx skolebestyrelsesmøder for at protestere mod skadelig information fra bøger.

Ikke nok med det, så er 27 biblioteksansatte blevet politianmeldt, fordi de bidrager til skadelig virksomhed over for børn og unge via udvalget af materialer på bibliotekerne – i staten Idaho er det muligt straffe bibliotekarer med fængsel og bøder, hvis børn får adgang til, hvad politikere definerer som upassende materiale.

Tusindvis af bøger forsøges bandlyst

Kampen går i høj grad ud på at få bandlyst indkøb og udlån af alt fra bøger om raceteori, religion, Darwin, LGBT-emner, abort osv.

Den amerikanske biblioteksforening har i 20 registreret forsøg på at forbyde bøger, men i år er det helt ekstremt.

Alene i år er mere end 1.651 bøger blevet forsøgt bandlyst.

Det er fundamentalistiske grupper, som spreder sig over hele landet.

En af dem er “Mødre for frihed”, der nu er landsdækkende og støtter politikere, der vil forbyde, hvad de definerer som skadelige bøger på landets (skole)biblioteker.