Kate Kengen - foto Mikkel Østergaard

Kate Kengen holder af sit arbejde og bliver på arbejdspladsen Københavns Byret, til hun opnår 50 års-jubilæet. Foto: Mikkel Østergaard

Det er nok ikke lige det, de unge ser frem til, når de indleder arbejdslivet i Danmark. Pensionsalderen er stadigt voksende, og den har nået en foreløbig top med de 67 år i gennemsnit, som Forsikring & Pension har målt sig frem til for danskerne i første halvår af 2022.

Og når de nye på arbejdsmarkedet om mange år står foran pensionering skal de foreløbig regne med, at de er blevet et stykke over 70 år. Den alder har fællestillidsrepræsentant for HK’erne ved de danske domstole, Kate Kengen, og hun har tænkt sig at blive på jobbet til hun bliver 73 år.

- Jeg elsker stadig mit arbejde, som er spændende og alsidigt. Derfor bliver jeg. Men det kræver, at mit helbred bliver ved med at være lige så godt, som det er nu, siger Kate Kengen til Finans.dk.

Ved at blive yderligere tre år i jobbet på Københavns Byret opnår Kate Kengen et efterhånden sjældent 50 års-jubilæum på arbejdspladsen. Hun har siden 1981 været tillidsrepræsentant og arbejder fortsat i en fuldtidsstilling.

Kursfald kan udskyde pensionering

Når Kate Kengen udskyder sin pensionsalder, harmonerer det fint med det generelle billede af danskernes tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. En helt ny opgørelse fra interesseorganisationen Forsikring & Pension viser, at alderen for den gennemsnitlige pensionering i 2021 var 66,1 år, og den er altså vokset med næsten et år til rekordhøje 67 år i 2022.

Ifølge underdirektør Karina Ransby, Forsikring & Pension, er stigningen i danskernes pensioneringsalder overraskende høj. Samtidig er den et udtryk for det ønske, der er fra flere politiske partier om, at holde seniorerne længere tid på arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ: HK'er håber på tidlig tilbagetrækning

- Der kan være flere forklaringer. Måske bliver flere, fordi arbejdsgiverne overtaler dem til at blive længere. Vi kan også se, at personer over 65 år udgør 4,1 pct. af lønmodtagerbeskæftigelsen i dag mod 3,6 pct. for to år siden. Men forårets store kursfald (som betyder fald i manges pensionsopsparing, red.) kan også rent psykologisk få nogen til at udskyde pensionering, siger Karina Ransby til Finans.dk.

De ældre skal lokkes til at blive

En stigende tilbagetrækningsalder har en positiv effekt for både arbejdsmarkedet og for de offentlige finanser. Og den senere pensionsalder lader sig gøre på grund af stigende uddannelsesniveau, bedre helbred, den stigende efterløns- og folkepensionsalder og en ændret kultur, som Kate Kengen også føler sig som en del af.

- Der har tidligere været perioder, hvor de ældre blev presset ud af arbejdsmarkedet i perioder med høj arbejdsløshed for at give plads til de unge. Men den situation har vi ikke været i de seneste mange år, hvor der tværtimod er meget tjent ved at lokke de ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet. Det øger respekten for de ældre medarbejdere, siger Kate Kengen til Finans.dk.

FAKTA: Jeg skal snart på pension - hvad vil du vide?

Fællestillidsrepræsentanten har allerede gjort sig tanker om, hvad der skal ske i det kommende liv som pensionist. Der skal bruges tid med familien, med børnebørnene, veninderne og i kolonihaven.

- Det sidste år jeg arbejder, vil jeg bruge afspadsering og fridage til at nedsætte antallet af timer, jeg arbejder om ugen, for langsomt at vænne mig til at have mere fritid, siger Kate Kengen til Finans.dk.