Louise Burgaard - håndbold - foto Lars Møller DHF

Louise Burgaard var en af de stærke danske profiler, da det danske kvindelandshold fik sølv ved VM i håndbold i 2022. Foto: Lars Møller/DHF

Det er svært at spå, især om fremtiden. Den sandhed bekræfter resultaterne af HK Statbladets profetquiz for 2022. Særlig vanskeligt var det at se ind i den politiske fremtid.

Kun 8 ud af 131 deltagere gættede på, at der ville blive afholdt folketingsvalg i 2022, at Socialdemokratiet og den daværende S-regerings støttepartier ville opnå et flertal, og at Mette Frederiksen forblev som statsminister. At det blev som leder af en SVM-regering, S-formanden fortsatte, gættede ingen på – og vi spurgte heller ikke.

Det er åbenbart også svært at stille korrekte spørgsmål. I hvert fald lykkedes det redaktionen at spørge til udfaldet af overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked. De forhandlinger er først lige begyndt her i 2023 – så det kunne man ikke svare på i 2022! En pinlig tanketorsk, som betyder, at dette spørgsmål udgår af konkurrencen. Det gør vi bedre i den kommende quiz i HK Stats medier om 2023.

Lige så svært det var for deltagerne at skyde sig ind på den politiske udvikling, lige så let var det at forudsige, at DR-succesen Den store bagedyst naturligvis fortsatte endnu en sæson. Det svarede næsten alle korrekt på.

Her kommer spørgsmålene og de korrekte svar:

1. Bliver statslige arbejdspladser omfattet af restriktioner i forbindelse med covid-19 eller nye varianter heraf i 2022?

Svar: Nej, der blev ikke indført nye restriktioner. Tværtimod blev hovedparten af covid-19-restriktionerne ophævet 31. januar 2022. På de statslige arbejdspladser betød det, at alle hidtidige restriktioner blev ophævet med virkning fra og med tirsdag 1. februar 2022.

2. Beslutter regeringen eller et flertal i Folketinget i 2022 helt at afskaffe omprioriteringsbidraget i staten? Sådan som HK Stat krævede det under sin kongres i juni 2021.

Svar: Nej – desværre. HK Stat fortsætter med at argumentere for at fjerne den forhadte besparelse.

3. Efter sidste års store succes for den danske film ’Druk’ vil en ny dansk film så i 2022 opnå en nominering til det store amerikanske Oscar-show som bedste internationale film?

Svar: Ja. Filmen Flugt skrev Oscar-historie og blev nomineret i kategorierne Bedste dokumentarfilm, Bedste internationale film og Bedste animerede film. Det haringen film formået før. Udover 'Flugt' blev den danske kortfilm 'On My Mind' af Martin Strange-Hansen også nomineret. Ingen af nomineringerne førte dog til priser ved Oscaruddelingen.

4. DR’s Den store bagedyst underholder for tiden familien Danmark på 10. sæson. Hvad sker der med programmet i efteråret 2022?

Svar: Den store bagedyst fortsætter naturligvis endnu en sæson.

5. Udgået af konkurrencen.

6. Statens ansatte står til en aftalt lønstigning 1. april 2022 på 1,19 procent. Hvordan påvirker udmøntningen af reguleringsordningen den aftalte stigning?

Svar: Der kom ekstra fra reguleringen.Reguleringen gav 0,59 procent i stedet for de skønnede 0,36 procent. Forklaringen var, at de privatansattes lønninger var steget mere end ventet. Derfor steg lønningerne samlet med 1,78 procent i april 2022. Næste gang, de statsansattes lønninger stiger, bliver fra april 2023 med 1,48 procent + eventuel udmøntning fra reguleringsordningen.

7. Spiller det danske herrelandshold i fodbold sig til en plads blandt de fire semifinalister i VM i fodbold i Qatar?

Svar: Nej. Tre kampe, et mål og et point. Farvel og tak til landsholdet efter gruppekampene mod Tunesien, Australien og Frankrig.

8. Spiller det danske kvindelandshold i håndbold sig til en medalje ved EM i Slovenien, Nordmakedonien og Montenegro i november 2022?

Svar: Ja, det blev til sølv. Norges kvinder vandt guldet. 27-25. Så tæt på.

9. Er Lizette Risgaard også formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation efter organisationens kongres i 2022?

Svar: Ja, Lizette, HK’eren fra København, der blev LO-formand i 2015 og formand for fusionen FH fra 2019, blev genvalgt på FH’s første ordinære kongres i oktober 2022.

10. Bliver der afholdt valg til Folketinget i 2022? Og hvordan bliver sammensætningen af Tinget så?

Svar: Der kom valg – og der blev et flertal til S og de hidtidige støttepartier, radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet (87 mandater i alt) + de nordatlantiske. Og Mette Frederiksen fortsatte som leder af en ny regering.

Vinderne er fundet 

Blandt de 13 deltagere med seks eller syv rigtige ud af de ni gyldige spørgsmål trak HK Stats kontorelev helt uvildigt lod. Tillykke til vinderne, som vi sender hver to biografbilletter:

Britta Gerding, Aalborg

Pia Larsen, Randers

Finn Damgaard, Brønshøj

 

Tak til alle, der quizzede med!