Kvinde med et fad med hveder

Ah, varme hveder og fri dagen efter! Foto: Scanpix

Udsigten til fra næste år at give afkald på en helligdag og i stedet gå på arbejde falder ikke i de privatansatte HK’eres smag.

I en rundspørge, som over 5.400 medlemmer af HK Privat har gennemført, svarer 85 % ’nej’ på spørgsmålet om, hvorvidt det er i orden at afskaffe store bededag.

Formand i HK Privat, Simon Tøgern, glæder sig over, at så mange medlemmer forholder sig til spørgsmålet, og han er ikke overrasket over resultatet.

- Det er ikke i orden, at regeringen med loven i hånden vil tage en fridag fra folk på denne her måde. Først var argumentet fremrykkede forsvarsinvesteringer, siden er det også blevet psykiatri og klima. Hvis lønmodtagere absolut skal give permanent afkald på en rettighed, så lad os i det mindste have en ærlig diskussion af, hvad de betaler for, siger han.

Ligesom mange andre lønmodtagere, skal de fleste medlemmer af HK Privat have nye overenskomster i løbet af foråret. Overenskomstforhandlingerne så i forvejen vanskelige ud, men da regeringen kort før forhandlingernes start præsenterede planen om at afskaffe store bededag, blev de med ét gjort markant sværere, mener Simon Tøgern.

- Regeringen kaster en vejsidebombe ind i forhandlingerne, når de hiver afskaffelsen af store bededag op af hatten så kort tid inden forhandlingsstart. De må få den bombe af vejen hurtigst muligt, for indtil videre skaber den ikke andet end uro omkring forhandlingerne - og der er brug for det præcis modsatte, siger han.

Derfor er Simon Tøgerns opfordring til regeringen klar:

- Drop planerne om at afskaffe store bededag og find pengene et andet sted. Vi kunne jo for eksempel - i respekt for lønmodtagerne og den danske model – diskutere, hvordan vi øger arbejdsudbuddet klogt i en trepart, siger han.

Om undersøgelsen:

5.461 medlemmer af HK Privat har fra den 5. til den 9. januar 2023 gennemført rundspørgen, som er sendt ud med nyhedsbrev.

På spørgsmålet ’Mener du, at det er i orden at afskaffe store bededag?’ svarer 85 % nej, mens 11 % svarer ’ja’ og 4 % svarer ’ved ikke’.

Resultat af afstemning om afskaffelse af store bededag