Jane Hyldnæs
Faglig konsulent  - Jane Hyldnæs

Pension - nej tak

HK Stat hovedstaden – sådan lyder det når vi tager telefonen.....og ja, det er en arbejdsplads og ikke blot en god fagforening hvor mere end 8000 medlemmer dagligt kan få hjælp.

Efter at jeg egentlig skulle være begyndt på pensionisttilværelsen, er jeg på lykkeligvis endt i jobbet som faglig konsulent i HK Stat Hovedstaden.  Første arbejdsdag tænkte jeg det samme som de fleste andre måske tænker, når der skiftes arbejdsplads.

Tit tænker man, hvad er det for nogle udfordringer man bliver stillet overfor når man skifter job. Måske er netop denne arbejdsplads noget ganske særligt. Her får du et job som du ikke kan uddanne dig til, udover det rent juridiske i jobbet, som endda kun er en meget lille del af arbejdet.
Det vigtige i et job som dette er, at du skal interessere dig for arbejdsmarkedet og de rettigheder og pligter, der ligger i et arbejdsforhold. Du  skal også interessere dig for andre mennesker og ville hjælpe andre, når de har brug for det. Et job som i bund og grund stiller krav til både empati og robusthed. 

Forudsætninger?

Hvad er det så for nogle udfordringer, der er når du bliver ansat i sådan en stilling.

Først og fremmest skal du lære kulturen på arbejdspladsen at kende. Det har nu været ret nemt her på kontoret, som er besat med rigtige mennesker, glade mennesker, som alle er passionerede omkring deres job.

Efter det kommer så al den viden du skal have om organisationen, afdelingens forretningsgange og sagsgange. Hvad er der kutyme for og hvad må jeg selv beslutte. Så kommer kendskabet til tillidsrepræsentantarbejdet, så du bedst muligt kan støtte op om deres arbejde ude i virksomhederne. Hvilke virksomheder er der og hvem hører til hvor. Jeg er faglig konsulent med hele Københavns Universitet som område, så en kæmpe udfordring at lære at alle fakulteterne at kende, som dækker alt fra administrative medarbejdere, laboranter til klinikassistenter. Men selvom jeg har et område som er mit, så skal jeg kunne rådgive alle medlemmer der henvender sig, uanset hvilken arbejdsplads de kommer fra.

Så når du nu ved noget om organisationen kommer det næste. Hvilke problemer har de rundt omkring? Sygdom, samarbejdsproblemer, performance, misligholdelse etc., og nåh ja, så er der lige en arbejdsplads, hvor du skal hjælpe tillidsrepræsentanten med lønforhandlingerne eller en arbejdsplads hvor der ingen tillidsrepræsentant er.

Din erfaring og videns palet skal være rummelig i det her job, men det er også vigtigt, at du ved at det er okay ikke at vide alt, og i så fald, vide hvor du finder hjælpen. Kende dine egne grænser og vær ikke bange for at spørge om hjælp. Så en anden udfordring er, ikke at tro man kan det hele på den halve tid, for det er vigtigere med den korrekte rådgivning til medlemmerne. 

Taget imod med åbne arme

Nu skrev jeg, at jeg på lykkeligvis er endt her og det mener jeg. Her er der tale om en arbejdsplads, som tog godt imod mig og som var positive overfor min, egentlig, ret høje alder. Uanset hvem jeg har henvendt mig til eller hvor mange gange det er sket i løbet af en dag, så er der svaret tålmodigt. Her deles hjertens gerne ud af viden og jeg har oplevet et fællesskab, som afspejler den glæde de har ved arbejdet.

Arbejdsdagene er aldrig kedelige og stemningen på kontoret er god. Telefonerne er åbne fra 08:00 – 17:00, og der er mange der har brug for hjælp, så der er nok at tage fat på. 

Nu ved jeg hvad det er for et sted. Det er en arbejdsplads med passionerede kolleger der kæmper for andres rettigheder, 
Jeg ved nu også hvordan kollegerne er: Faglige dygtige, arbejdsomme, imødekommende og ikke mindst fyldt med godt humør, hvilket jo gør tingene væsentlig nemmere.

Skrevet af, Jane Hyldnæs