Forskere afprøver et exoskelet

Såkaldte exoskeletter kan måske forebygge nedslidning. Her ses et exoskelet i brug. Foto: Thomas Tolstrup

Nedslidning rammer desværre mange medarbejdere, der laver fysisk krævende arbejde i hverdagen. Et nyt forskningsprojekt fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø undersøger nu, om man kan bruge såkaldte exoskeletter til at forebygge nedslidning.

Exoskelettet fungerer som en form for ekstra skelet, der fjerner noget af belastningen fra ryggen.

- Man har et bælte med en metalramme på. Metalrammen støtter på lårene og brystet. Når man så læner sig fremover, så vil den trykke ind på brystet og på lårene. På den måde aflaster man ryggen, forklarer videnskabelig assistent Sandra Schade Jacobsen.

En hjælp på lageret

Forskningsprojektet har afprøvet effekten af exoskeletter på et af Sallings lagre, hvor medarbejderne i en periode har haft exoskelettet på under deres arbejde.

- Man har lavet nogle laboratorieforsøg, der viser en effekt, men det bliver spændende at se, om det kan overføres til ’den virkelige verden’, siger ph.d. og projektleder Mikkel Brandt Petersen.

Projektet undersøger imidlertid ikke kun, om exoskeletterne rent fysisk har en gavnlig effekt, understreger han.

- En anden ting, som er mindst lige så vigtigt, er: Hvad siger medarbejderne til det? Er det noget, de kan holde ud at gå med? Eller forhindrer det dem i at lave deres arbejde på den måde, de gerne vil lave det? Dette undersøger vi sammen med gode kollegaer fra afdelingen for Sikkerhedskultur og Arbejdsulykker.

Derfor har medarbejderne på lageret også deltaget i en interviewundersøgelse om deres oplevelser med at gå med det ekstra skelet.

Forskningsprojektet er endnu ikke afsluttet, og derfor er det for tidligt at konkludere på, om exoskeletterne har en positiv effekt.

Hør mere om exoskeletter

Hvis du er interesseret i at høre mere om exoskeletter, så har du som tillidsvalgt på lagerområdet muligheden for at deltage i HK HANDELs kommende arbejdsmiljøkonference. Her vil der være en række spændende oplæg om det gode arbejdsmiljø på lageret, og du kan bl.a. møde projektets to forskere, Mikkel Brandt Petersen og Sandra Schade Jacobsen.

 

Læs mere eller tilmeld dig her

 

Hent invitationen her