Sommelier ved vinsmagning

Mathias Winther Petersen har taget en uddannelse som sommelier. Her er han til efteruddannelsescafe hos HK Handel Hovedstaden.

Som ansat på en af HK Handels overenskomster har du mulighed for at vælge mellem mange spændende uddannelser, og du kan endda få dækket alle udgifter til dem samt løntab. Det kan være en vej til nye spændende arbejdsopgaver eller måske endda et helt nyt job.

Læs mere om selvvalgt uddannelse her.

En af dem, der har benyttet sig af den mulighed, er Mathias Winther Petersen, der har arbejdet i Irma gennem flere år.

Det var den ene af Mathias’ to ledere i Irma, som gav ham et godt tip. Lederne havde begge taget en uddannelse som sommelier hos Vinakademiet, og de anbefalede Mathias at gøre det samme.

- Det var meget inspirerende at arbejde sammen med dem, og da jeg fandt ud af, at jeg kunne få uddannelsen betalt gennem vores kompetencefond, tænkte jeg, at det var helt oplagt, fortæller Mathias.

Uddannelsen, der tog et år, blev for Mathias både en vej ind i vinens verden og en vej til et mere spændende arbejdsliv. Han har nemlig kunnet bruge sin viden om vin i sit daglige arbejde. Dels i Irmas vinafdeling, hvor han arbejder på deltid, dels i forbindelse med vinimport og dels på en aftenskole, hvor han har undervist.

- Det er helt afgørende for mig at kunne kombinere interesse med arbejde. Derfor har det også været vildt motiverende at kunne tage uddannelsen som sommelier og derefter at kunne bruge den i praksis på mit arbejde, siger han.

Få betalt din uddannelse

På en af HK Handels overenskomster har du ret til to ugers selvvalgt uddannelse om året, når du har været ansat i 6 måneder. Du kan bl.a. søge uddannelse gennem jeres kompetencefond, der dækker:
• Kursusgebyrer
• Transport
• Kost og logi
• Løntab

For at få støtte til en uddannelse gennem kompetencefonden, skal den falde inden for overenskomstens dækningsområde.

Se mere om, hvordan du søger i videoen.

Kunderne får en bedre oplevelse

Mathias bruger blandt andet sin sommelieruddannelse, når han skal rådgive kunderne om deres vinvalg.

Det kan fx være, at en kunde skal have gæster og vil servere en bestemt ret. Som sommelier ved han, hvilke vine der vil gå godt til.

Det kan også være, at en kunde egentlig godt ved, hvilke smage i en vin vedkommende kan lide, men har svært ved at sætte ord på det. Her kan Mathias hjælpe dem, så de både finder den rigtige vin, men også bliver bedre til at beskrive, hvad det er, de kan lide ved den.

- Samtidigt med at man hjælper kunden med at finde den rette vare, er man med til at give kunderne en god oplevelse, fortæller Mathias.

Sommelieruddannelsen

Sommelieruddannelsen på Vinakademiet er et ud af mange kurser, som man har mulighed for at søge om at tage på handelsområdet. Uddannelsen tager ca. 1 år og består af to niveauer. Her lærer man blandt andet:

- At bedømme og beskrive vin.
- At finde den rette vin til maden
- Viden om druesorter, vinområder, vintyper mm.

Når man har bestået de to niveauer på Vinakademiet, har man mulighed for at søge en international vinuddannelse, hvor man kan tage to yderligere niveauer. Det er Mathias Winther Petersen fx i gang med pt.