HK Iværksættere

Teamet bag RoboE: Jannek Baldauf Høier, Patrick Kjær, Mette Nordensgaard Dam Nielsen, Bjørn Hansen og Andreas Stensig.

Den sølvfarvede robotarm kører i mekaniske bevægelser rundt fra side til side. For enden sidder et såkaldt end of arm tool, som ligner spidsen på en boremaskine. Men det er langtfra ”bare” et almindeligt bor.

- Toolet gør det muligt at semiautomatisere gevindskæringer til små og mellemstore smedevirksomheder. I stedet for at en medarbejder skal stå ved en søjleboremaskine og lave det samme repetitive og ergonomisk dårlige arbejde dag ud og dag ind, vil robotten kunne udføre opgaven, lyder det med overbevisning i stemmen fra 27-årige Mette Nordensgaard Dam Nielsen.

- Der findes fuldautomatiske løsninger, men de er omkostningstunge og derfor ikke en investering, som små og mellemstore virksomheder kan tage, fortsætter hun selvsikkert.

- Jeg har sagt det pitch en del gange før, som du nok kan høre. Du siger bare til, hvis jeg skal fortsætte, griner hun.

Mette Nordensgaard Dam Nielsens sorte jakkesæt og stramt opsatte hår skiller sig ud i det store værksted, vi befinder os i på maskinmesterskolen SIMAC ved havnen i Svendborg. Det samme gør hendes kompagnon og medstuderende Andreas Stensigs moderne hvide brillestel.

Men det er netop en vigtig del af pointen i det iværksættereventyr, de to er på.

Sammen med de tre maskinmesterelever Bjørn Hansen, Jannek Baldauf Høier og Patrick Kjær skabte de i vinteren 2021 virksomheden RoboE. Og netop deres forskellighed - og forskellige faglighed - er i virkeligheden deres allerstørste styrke. Det vender vi tilbage til.

Fra saunabus til robotarm

Iværksættereventyret startede som et studieprojekt i vinteren 2022, som i virkeligheden nok mest var for sjov.

Mette Nordensgaard Dam Nielsen og Andreas Stensig har begge læst til serviceøkonomer. Herefter begyndte de begge på en såkaldt top up-uddannelse i Innovation og Entrepreneurship på Erhvervs Akademi Aarhus.

Som en del af den uddannelse skulle de udvikle en idé til Regionsmesterskabet i entreprenørskab.

Viljen og engagementet fra de to HK-studerende var der, men den der rigtig gode idé manglede bare. For deres idé om en kørende saunabus, der skulle imødekomme de lange ventelister ved vinterbadeklubber, blev skudt ned:

- Vores underviser fik i hvert fald pænt sagt, at det nok var noget andet, vi skulle stille op med, hvis vi skulle have en reel chance, siger Andreas Stensig.

- Vi endte med selv at blive vinterbadere. Det er superlækkert, så noget godt kom der da ud af det, griner Mette Nordensgaard Dam Nielsen, der med den erfaring hun har i dag, godt kan se, at det nok ikke var en super skalerbar idé - for ikke at nævne deres manglende praktiske evner til rent faktisk at ombygge busser.

I mellemtiden havde deres underviser fået kontakt til en gruppe maskinmesterstuderende, der til gengæld havde udviklet en god idé. De manglede bare nogen, der kunne bygge en forretning op og sælge idéen.

Mette Nordensgaard Dam Nielsen og Andreas Stensig fik deres pitch. Et Word-dokument med en to sider lang teknisk beskrivelse.

- Vi forstod ikke nødvendigvis det hele, men vi kunne godt fornemme, at det var spændende, siger Mette Nordensgaard Dam Nielsen.

Hun har en stor interesse for tech og nye teknologier. Og så kommer hun fra en smedefamilie, hvor hendes far har en selvstændig smedevirksomhed. Så helt fremmed var det trods alt ikke.

- Selv om det var lidt en tilfældighed, giver det rigtig god mening, at det var netop der, vi endte, siger hun.

Hacker, hipster, hustler

Til at starte med skulle de to forskellige grupper af studerende lige finde hinanden.

- Vores studie slår sig op på at være diverst, fordi vi kommer med mange forskellige uddannelsesbaggrunde. Men hent ærligt, så ligner vi nogenlunde hinanden. Vi er midt i 20’erne, har de samme interesser og bor alle sammen midt i Aarhus, siger Andreas Stensig.

Da de havde haft de første dialoger med de maskinmesterstuderende fra Svendborg, kunne de godt se, at forskelligheden her var lidt større.

- De har været ude at arbejde, inden de er gået i gang med uddannelsen, de har familier, og så er der jo hele den faglige del. Både de og vi har lige skullet se hinanden an, og hvad det egentlig var, vi hver især kunne.

Med tiden har det dog vist sig at være det perfekte match.

- Teamdiversitet betyder virkelig meget, har vi fundet ud af. Inden for iværksætteri taler man om tre forskellige founderroller; the hacker, der er den, der bygger – her er vi 3, nemlig Bjørn, Jannek og Patrick. The hipster, der er den, der designer, som i vores tilfælde er Andreas. Og så the hustler, der står for salg, og som er Andreas og mig. Med den diversitet vi har i teamet, dækker vi alle de forskellige roller. Det gør os til et virkelig stærkt team, siger Mette Nordensgaard Dam Nielsen.

 

Test først din iDÉ af på hobbyniveau

Louise
Louise Herping Ellegaard. Foto: Flemming Herping Ellegaard.
Louise Herping Ellegaard er en af de 5 løver i DR-programmet Løvens Hule.
Vi har bedt hende komme med sit bedste råd til andre, der drømmer om at gå iværksættervejen:
 - Vær lidt forsigtig til at starte med. Test det af på hobbyniveau, inden du kaster hele din opsparing ind i et projekt, som ingen vil købe. Selv om man selv synes, man har verdens fedeste idé, er det ikke sikkert, andre synes det. Så få valideret, at der er interesse - at der er nogen, der vil give penge for denne her ide. Og når du så mærker interessen, så skal den have fuld smadder.
 I den seneste episode af Et fucking arbejdsliv kan du høre Mette Nordensgaard Dam Nielsen og Andreas Stensig og Louise Herping Ellegaard tale om deres iværksættereventyr - og få flere gode råd, hvis du selv går og pusler med en god idé.

Du kan høre episoden og 20 andre episoder af HK Privats podcast ”Et fucking arbejdsliv” der, hvor du plejer at høre podcasts. Du kan også følge @etfuckingarbejdsliv på Instagram.

Hør podcasten her

 

Økonomisk støtte

Det er i dag et års tid siden, at de første strategier til virksomheden RoboE blev lagt. Virksomhedens mål var at kvalificere sig videre fra regionsmesterskabet til Danmarksmesterskabet i entreprenørskab og stå foran et professionelt panel og pitche i den historiske erhvervsbygning Børsen i København.

- Da vi stod dér, havde vi jo nået vores mål, og derfor aftalte vi også, at vi bare skulle nyde det. Vi har været myreflittige, og derfor vidste vi også godt, at det, vi havde lavet, var i orden, siger Andreas Stensig.

Men at de skulle vinde, havde ingen af dem regnet med.

Med titlen fulgte også 50.000 kroner. De fem studerende stod derfor nu med et valg om, hvorvidt de skulle starte en rigtig virksomhed? Og selvfølgelig skulle de det. Præmien blev derfor brugt som startkapital til etablering af virksomheden.

- Selv om vi havde arbejdet med det, som om det var verdens bedste idé, så troede vi ikke helt på potentialet, før vi rent faktisk vandt, siger Andreas Stensig.

Siden har de bl.a. fået 800.000 kroner fra Innovationsfonden. Det gør, at Mette Nordensgaard Dam Nielsen og Andreas Stensig her efter at have afsluttet deres top up-uddannelse i januar i år, kan gå fuld tid i virksomheden i hele 2023.

- Noget af det smukke ved iværksætteri er jo, at man jo ikke ved, hvor det ender. Fra at iværksætteri var noget, vi så i Løvens Hule, står vi nu her et år efter, vi startede, med vores egen virksomhed og kan gå fuld tid i hvert fald et år - det er sgu lidt vildt, siger Andreas Stensig.

- Uanset hvordan det næste år går, er der så meget læring, vi kan tage med videre i vores arbejdsliv, fortsætter han.

Fokus - og håbet - for det næste halve år er, at de har gennemført en række succesfulde tests med flere virksomheder. Og så håber de, at de om et år har et færdigt produkt klar til salg.

- Herefter skal vi se på, hvilke andre markeder, der har de samme udfordringer med mangel på arbejdskraft og nedslidning som vores, og som derfor kan være interessante fremtidige markeder for os, fortæller Mette Nordensgaard Dam Nielsen.

Selv om det nu er gået hen og er blevet seriøst, er det vigtigt for gruppen, at det fortsat er sjovt. Det har også været vigtigt for dem, at de er sikret økonomisk.

- Jeg har mødt flere, der har spurgt, om vi godt tør? Jeg tror ikke, jeg forstår, hvad de mener med tør. Vi har sikret, at vi får løn, som hvis vi havde et hvilket som helst andet job - hvis ikke det var lykkedes at få funding, havde vi selvfølgelig også en plan B, siger Andreas Stensig og fortsætter:

- Vi har virkelig lært, hvor meget positivt der kan komme ud af at springe ud i noget uden helt at vide, hvad det er, eller hvor det ender. Næste gang, der er nogen, der foreslår et eller andet, vil vi ikke i tøve et sekund med bare at sige ”Det gør vi sgu!”