Af Peder Bjerge, peder@bjerge.net

 

Danmark er langt foran Tyskland. I hvert fald når det gælder digitalisering. Mens tyskerne lige på den anden side af grænsen får al post fra skattemyndighederne, politiet og resten af det offentlige i rudekuverter, er danskerne vant til at logge på e-Boks for at få beskeder. Ikke kun fra det offentlige, men også fra banken og jobbet.

Kort sagt, danskerne har godt og grundigt givet tyskerne digitalt baghjul. Problemet med den analyse er, at den er så enkel, at den på én gang er både rigtig og forkert.

”Jeg kan godt forstå, hvis der er en tendens til at se på Tyskland som lidt bagvendt, når det gælder digitalisering. Når man sidder i Danmark, er det nemt at se Tyskland som et homogent hele,” siger danske David Barnwell, journalist og kreativ konsulent. Han har et dybt kendskab til Tyskland og har boet og arbejdet i München i mange år. For særligt interesserede i det tyske udgiver han nyhedsbrevet Fein.

At betragte Tyskland som en homogen størrelse vil dog være en fejl, understreger han. Tyskland spænder over enorme forskelle, ikke bare kulturelt og geografisk, men også digitalt.

 

Større lighed i undervisningen

Et godt eksempel på, hvor galt i byen den generelle opfattelse af tyskerne som digitalt bagud er, finder man langt fra den nærmeste grænse til Danmark. David Barnwell understreger, at netop i sydtyske Bayern bliver der sat fuld turbo på at teste nye digitale muligheder bl.a. med at anvende kunstig intelligens i skolerne og i andre dele af samfundet.


David Barnwell

Undervisningsministeriet i Bayern har netop lanceret et pilotprojekt for brug af kunstig intelligens (Artificial Intelligence eller bare AI) i 15 skoler i delstaten. Projektet skal løbe over de næste fem år, hvor lærerne og skolerne skal udforske mulighederne for at bruge AI, skriver online mediet the decoder. Du kan finde mere på det bayerske undervisningsministeriums hjemmeside (side på tysk).

For Anna Stolz, undervisningsminister i Bayern, udgør kunstig intelligens nøglen til ”morgendagens verden.” Hun understreger, at hvad end det gælder søgninger på nettet eller bilkørsel, er AI på vej ind i alle dele af vores hverdag. Indtil nu har det ikke gjort sig gældende i skolerne, men det bliver der nu lavet om på, understreger ministeren. Hun peger dog også på, at det er vigtigt at finde ud af, hvad der skal være tilladt for AI at bruges til.

"Selvfølgelig ønsker vi på den ene side at udvikle nye, ultramoderne og innovative undervisnings- og læringsformer. Men selvfølgelig, og det er meget vigtigt, skal spørgsmålet om, hvordan jeg kan beskytte mine data og personlige rettigheder, også behandles. Hertil kommer, at vi sammen skal definere, hvad kunstig intelligens må, og hvor vi skal sætte grænser,” siger hun.

I det lokale erhvervsliv er man anderledes positiv. Ifølge Bertram Brossardt, direktør for erhvervslivets talerør, Vereinigung der Bayerischen Wirtschaft, vil projektet være med til at øge elevernes muligheder for at lære og skabe større lighed i undervisningen. Han peger på, at med AI er det muligt at skræddersy undervisningen til den enkelte elev.

 

Alle skal bruge AI

David Barnwell fremhæver, at netop erhvervslivet betyder meget for den digitale indsats.

”Bayern alene er den 5. eller 6. største økonomi i Europa. Samtidig har du en længere historie med godt politisk håndarbejde, hvor man i flere år har arbejdet på at virkeliggøre visionen om Silicon Bavaria.”

”Her har man arbejdet på at skabe en kultur om digitale startups. Man har investeret vanvittigt meget i at udvikle sig digitalt. Der er investeret op mod 2,5 milliarder euro (ca. 18,6 mia. kr., red.),” tilføjer David Barnwell.

Ifølge ham, har Bayern også to af de bedste europæiske universiteter inden for robotteknologi og kunstig intelligens.

”Samtidig har du her også nogle af de allerstørste tyske virksomheder, lige fra Siemens, BMW til Allianz. De er også med til at understøtte den udvikling. Hvis du er BMW, skal du også bruge AI på et tidspunkt. Det samme gælder Siemens og alle andre virksomheder,” siger han.

En lille pause inden han kommer med pointen:

”Du har det hele for, at det kan vokse: Du har pengene sammen med den politiske vilje og talenterne sammen med opbakningen fra sværindustriens store multinationale selskaber. Du har f.eks. Adidas i storbyen Nürnberg. Det bliver lidt overset, men jeg kan love dig, at de bruger AI,” siger David Barnwell.

Samtidig har alle de store amerikanske giganter lige fra Amazon til Google også fået hovedkontorer i Bayern. Ud over det har man set stadig flere startups slå sig ned i Bayern i stedet for Hamborg eller Berlin.

”Bayern har langsomt, men sikkert udviklet sig til en techhub i Europa.”