Årsopgørelse

I fredags kunne vi alle se vores årsopgørelse for 2022.

Uanset om man fik penge tilbage eller et stort skattesmæk, kan man med fordel dobbelttjekke, om alt er udfyldt korrekt.

Tidligere har danskerne haft en tendens til ”bare” at tjekke, om der var plus eller minus på opgørelsen - uden lige at finde ud af, om der var flere penge at hente.

Skat oplyser til HK Privat, at folk generelt laver flere ændringer i deres årsopgørelser, end de har gjort i de senere år.

Det kan være en god idé. Dine penge kan gå tabt, og du kan snyde dig selv for flere tusinde kroner.

Det er heldigvis ikke for sent at få rettet op på.

Tre gode råd

Jan Møller Mikkelsen er underdirektør i Skattestyrelsen. Han fremhæver tre områder, hvor danskerne skal sikre sig at tallene stemmer, og hvor der kan være penge at hente. 

1: Har du længere til arbejde

Kig på dit kørselsfradrag. Det er nemlig muligt at få et fradrag, hvis du skal transportere dig 12 kilometer eller mere til arbejde. Det gælder også, hvis man tager bus eller tog til arbejdspladsen. 
- Hvis man kigger på tallene fra sidste år, så var 1,2 millioner danskere i gennemsnit berettiget til 15.000 kroner. Det er jo et højt tal, der giver anledning til lige at tjekke, om alle dage er tastet ind, siger Jan Møller Mikkelsen. 
For at få pengene udbetalt, kræver det, at man manuelt inde på Skats hjemmeside oplyser det antal af dage, hvor man er kørt på arbejde. Ellers får man ikke sine penge. 

2: Rengøring, have og børn

Jan Møller Mikkelsen påpeger også, at man med fordel lige kan tjekke servicefradraget. Det kan du få, hvis du får rengøring derhjemme, havearbejde eller pasning af dine børn. Fradraget er på 6.400 kroner pr. person i husstanden. 

3: Har du fixet huset?

Det sidste punkt, som man med rette lige kan tjekke, er håndværkerfradraget.
- Det specielle ved håndværkerfradraget er, at det er ved at blive udfaset, siger Jan Møller Mikkelsen. 
Det blev afskaffet 1. april sidste år. Det betyder, at man kun kan få fradrag på håndværksarbejde, som blev udført mellem 1. januar og 31. marts 2022.
Hvis man har fået lavet energibesparende håndværksydelser, er det muligt at trække op til 12.900 kroner fra. Ydelserne kan eksempelvis være isolering af tag, gulv og ydermure. 

 

Undgå skattesmæk

Nu, hvor man alligevel får styr på sin årsopgørelse, er det oplagt også at få styr på sin forskudsopgørelse, så man ikke risikerer et skattesmæk om et års tid.

Det er det bedste råd, som Jan Møller Mikkelsen kan give danskerne, så man ikke ender i en situation med en stor regning til det offentlige.

- En fingerregel er, at man skal opdatere sin forskudsopgørelse hver gang, der sker en større ændring i ens liv, siger han.

Hvis man eksempelvis får et nyt job, så lønnen nu står forkert. Eller ens boliglån er billigere, end man havde forventet.

- Så kan man få en ubehagelig overraskelse. Derfor er store livsændringer en rigtig god anledning til at få styr på forskudsopgørelsen.

Jan Møller Mikkelsen siger, man skal huske, at man altid kan ringe til Skat, hvis man er det mindste i tvivl.