- Det er meget kritisabelt, at regeringen har lovet et lønløft til særlige faggrupper ved at tage fra andre. Det er dybt problematisk, lyder det fra formand for HK Kommunal, Lene Roed til A4 Medier.

I regeringsgrundlaget har regeringen varslet besparelser på 3 milliarder på administrationen for at love et lønløft til f.eks. sosu’er, sygeplejersker og pædagoger.

Og selvom statsminister, Mette Frederiksen, i sidste uge kom kommunerne en smule i møde ved at love at samarbejde om at nå sparekravet – er formand for HK Kommunal, Lene Roed, skeptisk.

Den store skepsis går på, at lønløftet på de tre milliarder ikke er ‘nye penge’, men er penge, som allerede er en del af det kommunale og regionale lønbudget. Lønløftet finansieres med andre ord gennem en omfordeling af eksisterende lønkroner.

 

Velfærdsforringelser for borgerne

Derfor er det altså bl.a. HK-medlemmer, der skal betale for en lønstigning til eksempelvis sygeplejersker, sosu’er eller pædagoger, frygter HK-formanden.

- Med den løsning, der ligger på nuværende tidspunkt, kommer man jo ikke bare til at lade hunden spise af sin egen hale. Man lader jo også andre spise af hundens hale. Det er problematisk, at det er inden for FH-familien, at nogle faglige grupper skal ende ud med deciderede afskedigelser for, at andre grupper i familien kan få mere i løn, siger Lene Roed.

Udover afskedigelser blandt hendes medlemmer vil planerne også medføre en dårligere service og forringelser af velfærdsydelser for borgerne, vurderer hun.

- Vi er jo i høj grad også med til i dagligdagen at yde velfærd over for borgerne, forklarer Lene Roed og understreger, at den bagvedliggende administration, HK’erne udfører, er en forudsætning for, at den nære velfærd kan fungere.