Foto: Jakob Boserup

Mette Høgh, formand for HK Handel, har sat sin underskrift på en række overenskomster den seneste tid.Fotograf: Jakob Boserup

Længden på overenskomstperioder varierer. Tidligere har der både været 2-, 3- og endda 4-årige overenskomstperioder. De seneste mange omgange, er man dog landet på 3-årige aftaler, men ikke i år.
- På handelsområdet danner Industriens forlig rammerne for vores aftaler. På industriens område har man aftalt, at forliget gælder for 2023-2025, og sådan bliver det også på resten af det private område, siger Mette Høgh, formand i HK Handel og hovedforhandler på HK Handels overenskomster.

Hun forklarer, at overenskomsterne skal være med til at skabe tryghed på arbejdsmarkedet i overenskomstens periode, og det er også derfor, at man forhandler alle private overenskomster i ’samme omgang’, og at man forhandler forskudt fra forhandlingerne om de offentlige overenskomster.
- Det er der mange fordele i, fordi man som fagforening står side om side med de andre fagforeninger, der også forhandler. Det sikrer bedre aftaler og mere stabilitet i vores samfund, siger Mette Høgh.

Overenskomstperioderne på det private område afhænger således af den periode, man har valgt i industriens forlig. Og her kigger man på økonomien, når man vælger, hvor lang perioden skal være. 

 

Dansk Metal: Det er af hensyn til økonomien

Længden på overenskomsterne hænger typisk sammen med den økonomiske situation. Og netop økonomien har haft betydning for, at overenskomsterne denne gang er 2-årige.

- Vi skal ikke have en for lang overenskomst i en tid med stor usikkerhed om inflationens udvikling. Vi vil gerne have forhandlings- og strejkeretten igen allerede om to år, og det sikrer vi med en lidt kortere overenskomstperiode. Der er nemlig behov for, at vi ser de nødvendige resultater, for ellers må vi have fat i hårdere værktøjer til de tillidsvalgte, siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal og lønmodtagernes hovedforhandler på Industriens forlig. 

 

Virker med tilbagevirkende kraft

Afstemningen om overenskomsterne foregår i april, men flere af ændringerne i overenskomsterne gælder fra 1. marts 2023. Men selvom de jo så bliver vedtaget efter den dato, går du ikke glip af nogle af dine fordele med den nye overenskomst.
- De lønstigninger, der gælder for dig, vil du få med tilbagevirkende kraft, siger Mette Høgh.