Af Ernst Poulsen, ernst@ernstpoulsen.com

 

”SAMDATA RKV” – det lyder måske som endnu en IT-forkortelse, men reelt er det lidt af en revolution, som IT-fagforeningen nu stiller til rådighed for medlemmerne.

Det nye site, der er lavet i samarbejde med Smartlearning.dk, gør det muligt for IT-folk at tage en digital test af deres faglige viden på 12 forskellige områder, lige fra systemdrift til programmering og webudvikling.

Du kan teste dig selv her: http://rkv.samdata.dk

 


Jeppe Engell er IT-faglig konsulent og daglig leder af SAMDATA\HK

”Sitet kan bruges som første skridt i en realkompetencevurdering (RKV), hvor man får en vurdering af om man har lært på meget på jobbet og kurser, at man kan få godskrevet dele af en IT-uddannelse på akademiniveau,” forklarer Jeppe Engell, der er daglig leder i SAMDATA\HK.

Sitet er åbent for alle, at det betyder, at man frit kan gå i gang med at teste sig selv på alle de områder, hvor man har et vist fagligt niveau.

Når man har taget en eller flere af de forskellige fag-tests i SAMDATA RKV, bliver man ledt videre i systemet og får blandt andet mulighed for at uploade eksamensbeviser fra tidligere uddannelser og kurser. Til sidst vil en fagekspert lave en samlet vurdering – evt. efter en samtale.

 

Du kan læse en samlet beskrivelse af SAMDATA RKV i den nyeste udgave af SAMDATA Magasinet.

 

”Det afgørende er, at det nu er blevet meget nemmere, at gå i gang med et RKV-forløb, fordi hele den indledende del er digitaliseret,” forklarer Jeppe Engell, der peger på, at efteruddannelse og kompetenceløft er en af de vigtigste opgaver for netop SAMDATA\HK.

 

Hjælp til de autodidakte

”En af vores helt store udfordringer er, at hele 32% af SAMDATA\HK’s medlemmer er autodidakte.”

”De har enten korte eller slet ingen uddannelser inden for IT-området, og det går dem sårbare, for hver gang en sparerunde fyger ind over arbejdspladserne, så er det typisk dem med de mindst prangende papirer, som ryger ud først,” forklarer Jeppe Engell.

Derfor ser han også SAMDATA\RKV som et to-strenget værktøj.

”Hvis ikke man kan få godskrevet et helt fag, så kan RKV-værktøjet være med til at spore medlemmerne ind på at tage et eller flere fag på akademi-niveau, og alene det vil stille dem langt bedre, næste gang de skal forhandle løn eller skifte job,” understreger Jeppe Engell.

 

En ny mulighed for de skoletrætte

Under de indledende tests af SAMDATA RKV stod det pludseligt klart for Jeppe Engell, at der er endnu en grund til, at et digitalt værktøj, kan være det som får løftet en opgave, der tidligere var meget tung.

”Mange af dem der deltog i test-forløbet af SAMDATA RKV, har haft dårlige erfaringer med at sidde på skolebænken, og har derfor slet ikke lyst til at starte på efteruddannelse. Men med de nye værktøjer, kan de pludseligt få bevis for, at de faktisk ved en hel del – selv om de ikke har papir på ret meget,” siger Jeppe Engell.

”En af dem opsummerede det i sætningen: ’Nu er jeg sikker på, at jeg ikke er en fiasko.’ Det er lige præcis den sætning, som betyder mest, når vi nu både gør det nemmere at få papir på alt det, IT-folket har lært på jobbet – og også nemmere at få overblik over, hvordan de får papir på resten.”

 

Det nye nummer af SAMDATA Magasinet indeholder et stort tema om netop SAMDATA RKV. Du kan læse alle artiklerne i SAMDATA Magasinet her – eller hente det samlede RKV-magasin i PDF-format.