Efter uger og måneder med forhandlinger er bolden nu spillet over til fagbevægelsens medlemmer. Det er dig som medlem, der afgør, om mæglingsforslaget skal vedtages.

Men hvorfor egentlig stemme? Og hvad er godt og mindre godt ved aftalerne i OK23?

Tre HK Privat- medlemmer fortæller om deres overvejelser.

 

Kasper

Kasper Jessing Jensen, Supervisor og instruktør, Billund Lufthavn

Hvorfor stemmer du? 

Det synes jeg, man skal. Så kan man give tommel op eller tommel ned til forhandlernes aftale. Man kan jo ikke tillade sig at brokke sig, hvis man ikke deltager i sådan en afstemning.  

Hvad synes du om overenskomstaftalen?  

Overordnet synes jeg, det er en fin aftale. Man kan ikke forvente guld og grønne skove i den økonomiske situation, vi står i. Det er fint for mig, at min arbejdsgiver skal betale mere af min pension. Og med fritvalgskontoen kan jeg selv bestemme, om jeg vil have det udbetalt i bidder, i frihed eller pension. 
 

Er der noget, du savner i aftalen? 

Altså jeg synes, aftalen er fin. Man kunne selvfølgelig altid bruge mere i løn, jeg takker da ja til alt, hvad jeg kan få, men jeg synes, aftalen er fin. 

 

 

Anne

Anne Nørregaard Rosenquist, Administrativ medarbejder, kontrolafgiftafdelingen

 

Hvorfor stemmer du? 

Fordi min stemme tæller. Fordi, hvis jeg har en holdning – og det har jeg – så skal den da også med. Hvis jeg var mere comme ci comme ça, så var der jo ingen grund til at stemme.  
  

Hvad synes du om overenskomstaftalen? 

For mig er det vigtigt, at det hænger sammen og er balanceret. Jeg gider ikke, at DSB skal give migen overdrevet lønstigning på 2 millioner kr., for så at DSB’s budgetter ikke holder. Så skal vi lave en nedskæring næste år, og så skal vi være nervøse og opsiges. Jeg hader fyringsrunder. Jeg kan bedst lide, at båden ligger stabilt i vandet. Jeg kan godt lide, at vi fordeler os lige – det skal både arbejdsgiver og arbejdstager huske. Så alle kan blive i båden.  
  

Er der noget, du savner i aftalen? 

Jeg kunne godt tænke mig, at børneomsorgsdage var betalte. Jeg har barn, og hans skoleferier er meget længere end mine. Derfor kan en omsorgsdag ind i mellem bruges til at få hjemmets kalender til at gå op. Men det ville først for alvor hænge helt sammen, hvis det var med løn. 

 

 

palle

Palle Lybeck Jensen, Eksportassistent, Postnord

  

Hvorfor stemmer du? 

Uanset, om man er tilfreds eller utilfreds med resultatet, er det vigtigt at deltage i den demokratiske proces og give sin mening til kende. Ved at tage aktiv stilling, undgår vi at komme til at komme til at sidde passivt med som passagerer på bagsædet. Hvis vi skal have indflydelse på retningen, skal vi også gøre noget aktivt. 
 

Hvad synes du om overenskomstaftalen? 

Vi har fået et godt resultat hjem, hvor arbejdsgiverne har været rundhåndet i bestræbelserne efter at få en aftale i hus. Resultatet favner bredt og tilgodeser mange forskellige interessenter, så det giver et godt grundlag for de lokale lønforhandlinger. 
 

Er der noget, du savner i aftalen? 

Det er ikke helt til at svare på endnu, før vi også kender resultatet af den lokale lønforhandling, som jo er en lige så vigtig del af forhandlingerne.